Søk Meny Lukk
Lukk
no image
Av: Goro Aarseth Tema 28. februar 2011

Populærvitenskaplig og spennende

Simon Singh er en britisk-indisk forfatter med doktorgrad i partikkelfysikk som skriver fengende om matematiske og naturvitenskaplige temaer.  Selv har jeg lest Fermats siste sats og Koder.  Jeg har aldri vært glad i matematikk, og på ungdomsskolen og videregående syntes jeg matematikk var kjedelig og vanskelig. Jeg hadde aldri trodd at jeg kunne bli fascinert av alt dette jeg ikke forsto. Det var før jeg oppdaget at det finnes folk med formidlingstalent, som kan skrive noe som ligner romaner om vitenskaplige problemstillinger. Simon Singh er en slik forfatter.

Den første boken jeg leste av ham var «Fermats siste sats», med undertittelen: «historien om gåten som forfulgte verdens skarpeste hjerner i 358 år». Jeg husker ikke lenger hvordan jeg kom over den, men jeg tror jeg kjøpte den etter å ha lest en strålende anmeldelse.   Noe av det som fascinerte meg mest under lesningen, var innblikket i matematikkens verden, som etter alt å dømme slett ikke er kjedelig, men en verden av lysende vakre og rene idéer. Fermats teorem (= en bevist læresetning) er dessuten kanskje ett av de siste matematiske  teoremer som noen har klart å bevise bare ved hjelp av blyant, papir og ren logikk. Også matematikere blir mer og mer avhengige av datamaskiner.

Boken «Koder» med undertittelen: «skjulte budskap fra det gamle Egypt til kvantekryptografi» er en like spennende bok, som blant annet gir et grundig innblikk i kodeknekkingen under 2. verdenskrig, der matematikeres arbeid hjalp engelskmennene å bryte ned nazistenes Enigmakode.

Simon Singh har skrevet flere bøker, og alle er oversatt til norsk. God lesning til opplysning!

Goro

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.