Søk Meny Lukk
Lukk
no image
Av: Olav Kapperud Tema 4. mars 2011

Klassisk historie

Historie er selvfølgelig det eneste det blir mer av hele tiden. La andre pusle med fysikk og kjemi og den slags mens det ennå er noe å finne ut der, så tar vi oss av det som virkelig betyr noe.

Vi har nettopp fått inn en ny bok av den kjente engelske klassisisten Mary Beard om Pompeii. Den velstående byen ved Vesuvs fot som ble fullstendig begravet på få timer i år 79 e.Kr. Hun skriver fengende om livet i Pompeii, hva som skjedde ulykkesdagen og i tiden etterpå, og selvfølgelig om oppdagelsen, utgravningene (som fortsetter) og hva vi nå vet om livet i Romerrikets kjerneområde.

En annen av hennes bøker handler om templet Parthenon på Akropolis i Athen. Som ellers favner hun vidt også her, og ikke bare er dette templet og dets bruk skildret gjennom nesten to og et halvt årtusen,  hennes plassering av tempelruinen (ødelagt av en svenske på slutten av1600-tallet. Les boken, få hele historien) i den europeiske dannelsestradisjon er en aha-opplevelse. Her er det mye fornøyelig svada og ikke lite dåning. En eksakt kopi av Parthenon finnes i Nashville i Tennessee. For å sette dette inn i et større ryddig og nøkternt perspektiv, vil jeg anbefale Bjørn Qvillers bok Romersk politisk kultur og sosiologisk historie. (Hellas ble jo en del av Romerriket etterhvert) Ikke for lang, ikke for vanskelig og beundringsverdig klar i sin fremlegning.

Blant de funn vi ellers kan gjøre mellom glemte bøker er Carl W. Schnitlers: «Slekten fra 1814″ , om norsk embedsmannskultur og antikkresepsjon i begynnelsen av 1800-tallet verd å få med seg. Et meget bredt anlagt verk med en dyp kjennskap til fagområdet og kulturen. Mindre pietet og mye bajaseri er det i Conrad Nicolai Schwachs: ”Erindringer af mit liv”  som ble skrevet i samme periode. Den ble utgitt i 2008. Det er ordforklaringer i boken, men de er dessverre ofte mangelfulle eller feil. (Fullt utbytte av boken får man først med Gyldendals danske ordbog.
Og ja, den har vi  her.) Her er så vel språket som livet på full utblåsning.

Og så må jeg minne om den lille juvelen, det danske tidsskriftet Sfinx om Middelhavslandenes arkeologi, historie og kultur. Dette er desverre ikke til utlån, men til avnytelse på stedet.

Olav

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.