Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Tema 18. april 2011

Å skrive om det umulige

Hvordan skriver man egentlig ei bok om sin far som først tar livet av ens egen mor, for så å skyte seg selv? Hvordan tilnærmer man seg historien om en lillesøster som i mange år har kuttet seg selv med kniv? Og hvordan klarer man å se en sak fra mange sider, når det i midtpunktet befinner seg en åtteåring, mishandlet til døde av sin stefar? I fjor ble det blitt utgitt tre sterke, norske dokumentarbøker som alle forsøker å forstå bakgrunnen og årsaken til til en tragedie.

Liselotte Haugsnes opplevde det utenkelige – i 2004 mistet hun begge sine foreldre på brutalt vis. Faren skjøt dem begge, først kona, deretter seg selv. I ”Livet etter skuddene” (Schibsted forlag, 2010) forsøker hun å nøste opp foranledningen til tragedien. Hvordan kunne det skje? Boka gir et brutalt ærlig innsyn i en familie som er i ferd med å ødelegges av tragedien, men som allikevel binder de gjenværende søsknene sterkt sammen.

I ”Jeg tror nok du skjønner det sjøl”(Kagge forlag, 2010), tar journalist og forfatter Jon Gangdal tak i en sak fra 2005 som skaket opp både barnevern, helse- og skolevesen. Åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle fra Andebu ble funnet død i sin egen seng, og stefaren ble senere dømt for å ha forvoldt guttens død som et resultat av mishandling. Også her skildres en vond og veldig sterk fortelling om en familie i oppløsning, men Gangdal gjør det med forsiktighet, varme og innsikt.

Søstrene Camilla Heiberg Nilssen og Helene Storm beskriver i ”Kors på halsen” (Gyldendal, 2010) hvordan det er å leve med en lillesøster som skader seg selv. Om redselen, nervøsiteten og angsten. Om frykten for å gå og legge seg, når en telefon fra sykehuset kan komme når som helst, med beskjeden «søsteren din er funnet død». I boka prøver de to eldste søstrene å sette ord på og forstå hva som gjør at den yngste jenta i familien påfører seg selv – og andre – så mye smerte.

Ann-Sofi S. Emilsen

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.