Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 21. oktober 2011

I gjestfrihetens navn

Maria strålesmiler mot meg på innleveringshylla. I vårpasteller åpenbarte hun seg på forsiden av interiørboka Maria kokkelerer, inviterer og organiserer i april i år og til slutt er hun nå åpenbart ute av reserveringslistene. Også før, men mest etter utgivelsen har hun fått mye omtale i magasiner og aviser. Maria Hovtun er en interiørdesigner fra Molde som oppfordrer til ydmyke bordbønner, restemiddager og billige, hjemmelagede gaver, mens sveitservillaen på Vindern, med nyklassisistiske inngangs-søyler og designertapet, vitner om et astronomisk innredningsbudsjett.

Det er likevel noe besnærende med nok en kaffebordbok som denne. Hovtuns er perlegrå og gigatung, billedrik og slanket for tekst. Men det er noe avslappende med å blafre bekymringsløst gjennom linduker og bordkort, enkle lefseoppskrifter og minner om Marias mor et sted på Nordvestlandet, hun som saftet og syltet på prestegården sin.

Personlig svelger jeg ikke alle Marias tips og stiler, det bikker ofte mot det rosa, det massivt amerikanske og det trendy grå/svarte/muldvarpbrune som vi vel snart blir litt lei av.  Likevel, bak babyshower og floskel-sitater, ligger en genuin begeistring for gjestfrihet og huslig skjønnhet. Og den smitter. Dessuten er det alltid velkomment å bli servert noen gode, enkle oppskrifter som ikke krever at du vanligvis har trøffelekstrakt i skapet og et uendelig utvalg av couscous og sjøgress på nærbutikken.

En annen interiørarkitekt med angivelig sans for sparing er Nina Stang som i fjor ga ut boken Innredning og farger. Velkommen inn. Hun åpner døren til 18 ulike, norske hjem, med svært ulike stiler som kan kopieres, uten at det nødvendigvis koster skjorta.

I denne boken er det fargene som spiller hovedrollen. Det er riktignok både grått og lattebeige hos Stang også. Hun mener likevel vi må tørre å friske opp hverdagen med flere farger på vegger og tak (!), siden det tross alt er billigere og raskere å male over en for knall vegg enn man tror. Dette er kanskje en sannhet med modifikasjoner, men Stang overbeviser med sin hyllest til farger og personlig smak. Er du glad i planter og grønt, bør du kanskje unne deg et vårgrønt rom, fra vaskelist til taklampe og ikke bare på et par puter og et teppe, slik vi er blitt lært opp til det siste tiåret.

Moter går som kjent fra den ene ekstremen til den andre. Idet man har blitt vant til hvitt og romantikk, er det inn med betong og industridesign, eller som her: mest mulig farger. Stang og Hovtun formidler likevel noe inspirerende bak hver sin estetiske ideologi: skap glede for deg selv og for dem du setter pris på ved å pynte litt ekstra i kåken.

Ingela

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.