Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 21. oktober 2011

Kurtz til hest

Baron Roman Nikolai Maximilian von Ungern-Sternberg var ein baltisk aristokrat, som tok opp kampen mot bolsjevikene (de Røde), under den russiske revolusjon, med base i Mongolia. Han hadde ekstreme politiske syn og metoder, og levde et ekstremt liv, som me møter igjen i ein rekke ulike former, som The Bloody White Baron.

Baron Von Ungern dukker blant annet opp i Hugo Pratt sin magiske tegneserie Corto Maltese, gjennom hans eventyr i Sibir. Formatet passer godt til historiens blanding av fiksjon, myte og fakta. Von Ungern er ikkje hovedpersonen, men me treffer han som ein ravende krigsprofet som jakter sitt drømmerike. I denne utgaven av Corto Maltese, er det også ein gjennomgang av fortellingene rundt Von Ungern. Deichmanske bibliotek har ei av de tidligste kildene til kjennskap om Von Ungern, gjennom flukthistoria til Ferdinand Ossendowskis fra bolsjevikene, i boka «Beast, men and gods» fra 1922.

I boka får me ein beskrivelse av Ossendowskis si reise gjennom Russland og grenseområdene i øst, frem til møte og samarbeidet med Von Ungern. Den engelske utgaven som me har, er den 24 i rekken, så det tyder på at boka må ha vært svært populær i sin samtid, og kanskje påvirka synet på Von Ungern. Men det er vanskelig å få eit klart bilde av Von Ungern, og det er kanskje derfor han fortsatt fascinerer, i overgangen mellom myte og virkelighet.

Ei anna bok i tilknytning til forholda i dette området er Andrei Znamenskis «Red Shambhala: Magic, Prophesy, and Geopolitics in the Heart of Asia«. Boka tar for seg hvordan myter og religiøse forestilinger fra dette området, ble brukt av blant annet bolsjevikene og vestlige mystikere i denne tidsperioden. Boka er gitt ut av et forlag tilknyttet det Teosofiske selskap, som gir ein ide om vinklinga. Men temaene og personene som boka tar opp er vel verdt å lese om, som historia om Gleb Bokii, bolsjevikenes sjefskryptograf som sammen med Alexander Barchenko forsøkte å forene religiøse konsepter, med ideer innen kommunismen i 1920-årene. I boka kommer me også igjen tilbake til Baron Von Ungern.

Terje

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.