Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Astrid Werner Kuriosa 31. januar 2012

Hvorfor Deichmanske?

Mange spør hvorfor biblioteket i Oslo heter Deichmanske bibliotek? Svaret er nesten like enkelt som historien til biblioteket er lang.

Da boksamleren Carl Deichman døde i 1780, testamenterte han boksamlingen sin til Christianias befolkning – og sa samtidig at det skulle være gratis å låne! Dette var starten på Norges største folkebilbliotek og grunnen til at vi ikke «bare» heter Oslo Folkebibliotek men nettopp Deichmanske bibliotek.

Biblioteket startet opp fem år etter, i 1785 og ble innviet med stor festivitas og tale av ordføreren. Det ble tilogmed skrevet en kantate til bibliotekets ære som ble framført på dagen 12.januar 1785.

De første lokalene lå i Stiftsgården i Rådhusgata 13, men senere har biblioteket holdt til på et utall adresser rundt om i byen. Som mange kjenner til venter vi nå på å komme til Bjørvika, der et nytt, flott praktbygg skal reises i nærheten av Operaen.

Carl Deichman hadde den flotte tittelen kanselliråd og var en stund knytta til det danske hoffet, før han kom tilbake til Norge. Han var en ivrig boksamler og en av de aller første som planmessig samlet bøker om Norge og norske forhold. Hans samling besto opprinnelig av ca. 6000 bind, noe som var en ganske stor samling på den tiden. Disse dannet grunnstammen i det nye biblioteket.

Carl var en praktisk anlagt mann i den forstand at han var opptatt av at bøkene skulle bli brukt og komme til nytte. Det var ikke først og fremst for sine vakre bind han anskaffet dem. Boksamlingen økte i omfang i de første åra og mange borgere ga gaver som ble innlemmet i biblioteket.

Det finnes mange spesielle og flotte bøker i denne samlingen og selvfølgelig også noen ordentlige godbiter. Den største blant disse er utvilsomt bibelen fra ca. 1250 som går under betegnelsen Aslak Bolts bibel. Dette håndskriftet anskaffet Carl bare to år før han døde, i 1778, for 43 riksdaler på en auksjon.  Nå i dag er de opprinnelige 6000 bindene godt tatt vare på og blir av og til brukt av forskere og historikere.

Neste gang noen lurer på hvorfor Deichman, kan du med stor kjennermine si «at det er etter gamle Carl Deichman, grunnleggeren av Norges største folkebibliotek».

Astrid

Én kommentar til “Hvorfor Deichmanske?”

  1. Geir Isaksen sier:

    Deichman var en flott fyr som tenkte på oss alle i testamentet!
    Men en annen sak: Når dere – en vakker dag – flytter til nytt bygg i Bjørvika; hva vil da skje med det gamle hoved-Deichmanske på Hammersborg ?

Det er stengt for kommentarer.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.