Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Oddvar Thorsen E-bøker 15. august 2013

E-boka, en moderat suksesshistorie.

Jeg, en relativt ung mann med over gjennomsnittlig interesse for både teknologi og litteratur, er et arketypisk eksempel på en e-bokleser, og ja, jeg har en Kindle og har til og med lånt e-bøker fra biblioteket med mobilen. I tråd med god skikk og bruk for teknologioptimisme burde jeg derfor nå gå i gang med en lang harang om den trykte bokas snarlige død og e-papirets overlegenhet, men nei, lite tyder på at det er tilfelle.

Nye tall fra USA, landet som inntil nylig ble brukt som sannhetsvitne for e-bokas suverenitet, viser nemlig at framveksten i e-boksalget har ebbet ut, eller i hvert fall stabilisert seg på et relativt lavt nivå.

Fra toppåret 2010, da veksten i e-boksalg lå på over 250 %, har tallet nå sunket til rundt fem prosent, og e-bøker utgjør idag omtrent 25 % av det amerikanske boksalget. Sagt på en annen måte, i stedet for å presse den trykte boka ut av markedet, later e-bok og p-bok til å kunne sameksistere nogenlunde fredfullt.

Hvorfor er det slik? Hvis jeg skal dømme ut ifra min egen erfaring med e-bøker skyldes dette  først og fremst to ting.

For det første, den voldsomme veksten i e-boksalg ble presset fram av teknologientusiaster som kjøpte tonnevis med e-bøker de ikke nødvendigvis endte opp med å lese, noe jeg selv får en smertelig påminnelse om hver gang jeg skrur på Kindlen.

For det andre, e-bøker er helt genialt, f.eks. når du sitter på bussen, er på ferie, klatrer i fjellet, drar på spontan roadtrip på tvers av USA og så videre. Argumentene er velkjente og i for seg gode, men hvor relevante er de egentlige? Med unntak av de av oss som sitter lenge på buss og tog til og fra jobb, mistenker jeg at typisk norsk leseaktivitet finner sted i godstolen, i senga eller på do. Da forsvinner mange av e-bokas påståtte fordeler, samtidig som den litt gammeldagse ideen om at det er noe eget med å kjenne vekta/lukta/smaken(?) av en god bok får ny tyngde.

(Og for det tredje, jeg synes det er sykt tilfredsstillende å vite hvor langt jeg til en hver tid har kommet i boka jeg leser, en følelse som går helt tapt med den stusselige prosentbaren i e-boka.)

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.