Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Marie Johansen Kommentarer 16. desember 2013

Leseopplevelser under treet

Vil du gi bort gode leseopplevelser til jul? Her får du noen tips til barne- og ungdomslitteratur som passer fint under treet.

Foto over: Royce Bair , IronRodArt, Flickr.com

Sammen for alltid av Guus Kuijer
Sammen for alltidSammen for alltid av den nederlandske forfatteren Guus Kuijer er en fin liten perle for jenter på mellomtrinnet. Her møter vi elleve år gamle Polleke, som bor i et typisk nederlandsk bymiljø sammen med moren sin. Polleke er glad i faren sin, men hun ser ikke så mye til ham. Han påstår selv at han er en dikter, men han lever mest som en “fri sjel” og gjør i grunnen som han vil. Polleke ønsker selv å bli en dikter, men det er ikke så populært hos den marokkanske kjæresten hennes. Så han gjør det slutt. Noe Polleke definitivt ikke lar gå forbi i stillhet. Men dette er (dessverre) ikke Pollekes største problem. For hør bare på dette: Læreren til Polleke er forelsket i moren hennes. Kan du tenke deg noe verre? Og vet du ha det aller verste er? Det er Pollekes egen skyld…

Sammen for alltid er en flott bok med mye lun humor og fargerike karakterer med masse personlighet. Guus Kuijer fikk ALMA-prisen (The Astrid Lindgren Memorial Award) for sitt forfatterskap for barn og unge i 2012. Kanskje det er derfor en av bøkene hans endelig er blitt oversatt til norsk? Sammen for alltid er et meget hyggelig førstemøte med forfatteren, og dersom dette er en typisk Guus Kuijer-bok, håper jeg flere av bøkene hans blir oversatt til norsk.

alb_stika_potah_norsk.inddGravrøvergåten av Jørn Lier Horst
Barn og unge som liker mysterier har mye bra å velge i om dagen. Flere godt etablerte voksenforfattere har skrevet barne- og ungdomsbøker de siste årene. Tom Egeland fikk nylig Arks barnebokpris for Katakombens hemmelighet. Jørn Lier Horst har hatt stor suksess med Clue-serien sin. I bok nummer fire i serien, Gravrøvergåten, må Cecilia, Leo, Une og hunden Egon finne ut hvorfor noen har spadd opp gamle graver på kirkegården.

Detektiv Dranges mysterier av Jirí Kalousek
For barn som liker å løse mysterier selv, er Detektiv Dranges mysterier av Jirí Kalousek  et funn. I denne boka presenteres hundrevis av små gåter i tegneserieform, og det er opp til leseren å finne ut hvordan den usedvanlig smarte Detektiv Drange klarer å løse gåten. Gåtene ble opprinnelig publisert i et tsjekkoslovakisk barneblad fra 1971 til 1986. Ikke alle løsningene er like åpenbare for dagens barn – eller voksne, men det er morsomt å prøve å løse mysteriene.

snøhvitSnøhvit av brødrene Grimm
En av årets vakreste bøker er en nyillustrert utgave av brødrene Grimms eventyr Snøhvit. Den franske kunstneren Benjamin Lacombes illustrasjoner presenterer det klassiske eventyret på sitt eget, helt unike vis, og hver side er et kunstverk. Aldri har jeg sett en mer skremmende heks eller en vakrere Snehvit. Aldri har jeg sett en slik tristhet hos de syv dvergene, et så tomt hus og så grådige gribber. Aldri har jeg sett en bok som denne, den må oppleves, nytes. La deg skremme, la deg bergta, la deg begeistre. Sammen med barna, eller helt alene.

Brune av Håkon Øvreås
Mange barne- og ungdomsbokutgivelser for tiden tar opp temaer som sykdom, sorg og død. Deriblant den brageprisnominerte boka Brune av debutant Håkon Øvreås, og brageprisvinneren i klassen for barne- og ungdomsbøker: Brynjulf Jung Tjønns ungdomsroman Så vakker du er. Men disse bøkene inneholder så mye mer enn bare tristesse. I Brune møter vi gutten Rune, som ikke liker sei, men som liker seigmenn. En dag ødelegger noen store gutter trehytta han har bygget sammen med en kamerat. Men de store guttene vet ikke at Rune blir til superhelten Brune på nattestid. Bevæpnet med en malerkost og et spann med brun maling, går Brune ut i natten for å ta rotta på hytteødeleggerne. Dette er en varm skildring om vennskap og mot, som er fin som høytlesning for barn på småtrinnet. Ikke er den vanskelig å lese selv heller, for de som foretrekker det.

Tjonn_SaVakkerDuEr (2)Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn
I ungdomsromanen Så vakker du er møter vi Henrik. Det er sommer, og Henrik er forelsket i Kjersti. Kanskje Kjersti liker Henrik også? Men sommeren er ikke bare full av forventninger og ung kjærlighet for Henrik. For onkel Simon er syk. Alvorlig syk. Onkel Simon, som alltid har vært helten til Henrik. Onkel Simon som alltid har stilt opp, og som har vært både farsfigur og kamerat. Nå holder onkel Simon på å visne bort. Forsvinne. Samtidig er Henrik i ferd med å blomstre, å vokse opp, å bli en ung mann. Han tenker mye på vakre Kjersti – kan det bli de to? Og hva med onkel Simon? Er det greit å være glad og lykkelig selv om onkel Simon snart skal dø? Dette er en vakker historie som fortelles med korte setninger og få ord. Boka tar ikke nødvendigvis så lang tid  å lese, men den fortjener å leses langsomt.

En pingles dagbok av Greg Heffley

Til slutt skal vi over i en helt annen sjanger – nemlig humor. Jeff Kinneys bøker om pinglen Greg Heffley  har gått sin seiersgang over det ganske land – og er fremdeles like populære. Nå har akkurat bok 8 om den berømte pinglen kommet ut. Boka heter Tøffe tider, og i skrivende stund er det 115 stykker på venteliste på Deichman. Om det er humoren eller kombinasjonen av tegninger og tekst som gjør denne serien så vellykket, er ikke godt å si, men de fenger iallefall gutter og jenter fra småskolen og opp på ungdomstrinnet.

dustedagbokaDustedagboka av Rachel Renèe Russel

I samme åndedrag kan jeg nevne den populære serien Dustedagboka av Rachel Renèe Russel. Dustedagboka 6 ventes på nyåret. Mens både gutter og jenter har falt for pinglen Greg Heffley, er det helst jentene som leser om Nikki og vennene hennes i Dustedagboka. Kort oppsummert handler begge disse seriene om mislykka tenåringer som prøver å finne sin plass i familien og på skolen, og som ønsker å bli kule og populære. Men det finnes visst ikke håp, for gang etter gang havner de i både pinlige og morsomme (for leseren iallefall) situasjoner. Hysterisk morsom situasjonskomikk som til tider gjør leseren deilig ille berørt.

Bøker er gode julegaver! Håper du får en bok eller to til jul, og at julen bringer deg gode leseopplevelser.

God jul!

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.