Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 4. april 2014

Hva leser unge i Danmark?

Da jeg i fjor høst flyttet til København for å studere kulturformidling, slo det meg plutselig at jeg hadde pinlig dårlig kjennskap til dansk litteratur. Slik kunne det ikke fortsette.

Tekst og foto: Emilie Geist

De få verkene jeg hadde lest omfattet Jeppe på bjerget, noen Helle Helle-utdrag og et lite knippe H.C. Andersen-eventyr. Mange venner hjemmefra stemte i og sa at: Nei, det meste vi leser av skandinavisk litteratur er vår egen, den norske. Etter hvert som jeg snakket med flere dansker, viste det seg at dette fenomenet ikke kun gjaldt meg eller nordmenn, men også mange danske ungdommer. Så da jeg startet på faget Litteraturformidling, kom jeg sammen med min medstudent, Rikke, frem til at et bibliotekprosjekt for å snu denne trenden kunne være moro.

Litterær jakt

Rikke Madsen er 32 år og fra Glostrup utenfor København. Med min kunnskap om norsk litteratur for unge, og Rikkes om den danske, startet vi jakten på tredve bøker som kunne falle i smak for ungdom i både Norge, Sverige og Danmark. Etter nøye research, har vi også funnet ti spennende bøker av svenske forfattere, med temaer som kjærlighet, identitetssøken og alt annet som hører ungdomstiden til. Fra tirsdag i uke 15 (8.-13. april) stilles alle disse bøkene ut på Majorstuen filial. Kom og bli kjent med noen nye navn, kanskje finner du Danmarks svar på Lars Saabye Christensen eller Sveriges Erlend Loe? Alle bøkene er til hjemlån.

geist

Emilie Geist, 20 år, fra Oslo, studerer på Informationsvidenskabelig Akademi i København.

Her ser du et utvalg bøker fra utstillingen:

dehlisvakrestehender

ochalltskallvara

ingenting

Sten saks papir

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.