Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Sara Beskow Intervjuer 27. juni 2014

Sommersnakk med Julie Maroh

I sommer publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med ungdomsbokforfattere. Her forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. God sommer! 

Til forskjell fra de fleste nordmenn er forfatteren av Blå er den varmeste fargen: Julie Maroh mest glad i skygge og regn på sommeren. Hun har nettopp kommet ut med sin nye tegneserieroman Skandalon. Den er ikke oversatt til norsk, men den kommer ut på engelsk i september.

Hva skal du lese i sommer?

Jeg leser det som ligger på nattbordet mitt, blant annet: Kjærlighet i koleraens tid av Gabriel García Márquez, Kvinner som løper med ulver av Clarissa Pinkola Estés, Bølgene av Virginia Woolf, Making Ideas Happen av Scott Belsky og masse annet som ligger på vent, inkludert dikt og tegneserier.

Når inspirasjonen kommer, må man passe på å ha en blyant i nærheten! Og det kan komme dag som natt.

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?

Du kan lese mine bøker!!! Fra spøk til alvor, This One Summer av Jillian og Mariko Tamaki, eller A Chronology av Diane Arbus. De er fine og søte bøker, og de egner seg som et avbrekk mellom to høneblunder eller to badeturer.

Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?

Det har gjennom årene hopet seg opp en haug med bøker som jeg har lyst til å lese, men som jeg aldri rekker (jeg finner sjeldent tid og jeg leser sakte), så i sommerferien fortsetter jeg med det uendelige leseprosjektet mitt.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?

skandalon

Forsiden på Marohs ferskeste utgivelse: «Skandalon».

Jeg har aldri brukt nettbrett, og jeg liker dessuten å skrible ned notater og streke under når jeg leser.

Hva er ditt beste sommerminne?

Det må være en storm eller regnvær, jeg hater varmen.

Jeg tror at alle forfattere bruker tid på å observere omgivelsene, om det er mennesker eller noen annen form for impulser, det er ikke en bevisst handling, men bare noe som skjer.

Har du et favorittsommersted?

Et hvilket som helst sted med skygge. Det vakreste jeg vet er en skog uten mygg.

Hva er planene dine denne sommeren?

For meg, mange andre kunstnere og oss som jobber freelance er sommeren akkurat som vinteren, og søndag er som mandag. Jeg jobber, med andre ord, akkurat som vanlig. Jeg unngår bare det varme studioet mitt! Men jeg og kjæresten min skal ta to ukers ferie i august.

Tar du helt ferie, eller blir det skriving også?

skandalon_2-5ff6e

Utdrag fra Marohs grafiske roman: «Skandalon».

Når inspirasjonen kommer, må man passe på å ha en blyant i nærheten! Og det kan komme dag som natt. Jeg tror at alle forfattere bruker tid på å observere omgivelsene, om det er mennesker eller noen annen form for impulser, det er ikke en bevisst handling, men bare noe som skjer (Jeg håper jeg ikke er den eneste freaken som gjør sånt!?). Derfor tror jeg at selv om man ikke planlegger å skrive mens man er på ferie kan det fort skje.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?

Min andre bok har akkurat kommet ut! Den finnes på fransk og italiensk og kommer på engelsk i september. Den heter «Skandalon». Jeg jobber for tiden med min tredje grafiske roman og andre prosjekter, men det er for tidlig å snakke om. Det kommer mer informasjon på nettsiden min i september.

skandalon3

Utdrag fra Marohs grafiske roman: «Skandalon».

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.