Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Anne Thoresen Intervjuer 8. august 2014

Sommersnakk med Simon Stranger


I sommer publiserer Deichmans litteraturblogg
«Sommersnakk», en intervjurekke med ungdomsbokforfattere. Her forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. God sommer! 

Foto:  Cappelen Damm og Tiden.

Om få dager kommer Simon Strangers tredje bok om Emilie, som vi tidligere har møtt i Barsakh og Verdensredderne. De som ikke finnes avslutter denne politiske trilogien for ungdom, og har allerede blitt omtalt som kanskje en av de viktigste ungdomsbøkene i vår tid! Men hva leser Simon Stranger om sommeren?

Å tre blåbær og bringebær på en snor, en gang for tretti år siden.

Hva skal du lese i sommer?

Jeg har tenkt til å pakke med Mrs. Dalloway av Virginia Woolf, Å skrive av Marguerite Duras og den siste til Siri Hustvedt. Og så skal jeg lese manus, både eget og andres. tL2j1ktW_836_9788210051319-300dpi

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?

 Til ungdom anbefaler jeg Eleanor & Park som jeg har jobbet med den norske utgaven av. Ellers finnes det jo en pocket med en hval på utsiden som mange kan ha glede av (Simon Strangers En fremmed i verden red.anm.).

Hva er din favorittsommerbok?

En som er lang, og som gjør at man gleder seg til hver ledige stund på stranden, der man kan legge seg ned og lese videre, forsvinne inn i bøkene. De håpefulle av Nicolai Houm var en sånn.

Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?

Nei. Jeg leser mer på sommeren enn ellers, men ikke noe annet. En ulempe med å bli forfatter er at man bruker lesetiden til å skrive.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?

Jeg foretrekker papirbok, men står langt fremme i køen over de som ønsker seg gode ebokløsninger på norsk. Blokkjustert høyremarg, og en ebokleser som tåler sollys og solkrem hadde vært en god begynnelse.

Hva er ditt beste sommerminne?

Å tre blåbær og bringebær på en snor, en gang for tretti år siden.

Har du et favorittsommersted?

Stoupa i Hellas er et sted vi har vært noen ganger, og så finnes det et hemmelig paradis på vestlandet rett ved Rosendal, der jeg har vært hver sommer siden barndommen.

Stranger_DeSomIkkeFinnes

Hva er planene dine denne sommeren?

Å låne en leilighet i Spania, snorkle med barna på dagen, og skrive ferdig en roman på kvelden.

Tar du helt ferie, eller blir det skriving også?

Ferie er skrivetid. Jeg har blitt bedre til å ta fri med årene, men liker å jobbe på kveldene, og hvis det skal bli bok til høsten, så blir det nok morgenene også.

Når kan vi vente neste bok på fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?

Ungdomsromanen De som ikke finnes er allerede i trykken, og kommer i august. Det er den tredje og siste romanen om Emilie. Den handler om papirløse flyktninger i Europa, og er en avslutning på fortellingen om Samuel fra romanen Barsakh. Ellers er jeg i innspurten på en voksenbok, med tittelen Tamarind. En kort, intens roman om en far og en sønn, som jobber med å smugle matvarer gjennom en tunnel i et okkupert område. Den skal etter planen komme i oktober. Vi får se om jeg rekker det.

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.