Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Tarjei Werner Kommentarer 8. september 2014

Myter går aldri av moten

Et grunnleggende kjennetegn ved gamle myter er at de stadig lar seg tolke på nytt. Den norrøne mytologien er intet unntak.

Foto: Flickr

Fantasyforfattere som J.R.R. Tolkien, Robert E. Howard, eller mer hjemlige eksempler som Siri Pettersen og Andreas Bull Hansen, har alle stjålet fritt fra de gamle gudesagnene. Det samme har tegneseriehuset Marvel, som har gjort Tor om til en moderne superhelt. Rekken av fortolkningsmedier og inspirerte verk er lang og omfatter også dataspill, filmer og teaterstykker.

…gudenes konge selv holder seg ikke for god til å fare med skitne triks og lurendreieri.

Et finfint eksempel er den danske tegneserien Valhall som kom ut med 15 album fra 1979 til 2009, alle oversatt til norsk. Bak serien står tegneren Peter Madsen, som også var med å skrive manus sammen med Henning Kure og Hans Rancke. Serien hører hjemme i europeisk albumtradisjon med humor og spenning som viktige ingredienser, så klart også ispedd litt romantikk her og der.

Marvels Thor

Den norrøne guden Tor er gjengitt på utallige vis. Her er tegneserieforlaget Marvels versjon.

Peter Madsen og hans kompanjonger har skapt et originalt univers som samtidig forholder seg trofast til de opprinnelige fortellingene. De har gjort såpass grundige forstudier på mytene at de fint kan tillate seg å dikte fritt eller endre noen detaljer her og der. Essensen er der fremdeles.

Et rikt persongalleri
Madsen & co viser frem de mange motstridende karaktertrekkene hos de mytiske figurene. Loke er for eksempel både venn og fiende av gudene på samme tid. Han og Odin er blodsbrødre, men Loke er egentlig jotun. Han spiller ofte rollen som ugangskråke, og oppførselen hans balanserer helt på grensen av hva de andre gudene kan akseptere.

Odin er mest kjent som vismann og krigerkonge, men her får vi se andre sider av ham også: Han opptrer som skald, fyllik og forfører, for å nevne noe. Å handle ærefullt og rettskaffent var viktige dyder for vikingene, men gudenes konge selv holder seg ikke for god til å fare med skitne triks og lurendreieri.

Også verdt å sjekke ut i samme slengen er animasjonsfilmen basert på Valhall som kom ut i 1986.

De lærde strides
For den som vil gå enda dypere i materien fins det en rekke fagbøker som er verdt en titt på. Jeg vil spesielt trekke frem Norrøn religion av Gro Steinsland. Dette er en av de mest solide bøkene som finnes om emnet på norsk.

…hvordan de få kildene som er igjen skal tolkes har det langt fra hersket noen enighet om.

Boka består to deler: en om myter og guder, og en om hvordan religionen ble praktisert. Vi får også innblikk i forskjellige vitenskapsteoretiske tilnærminger til stoffet. Svært mye av de gamle fortellingene har gått tapt, og hvordan de få kildene som er igjen skal tolkes har det langt fra hersket noen enighet om. Og siden mytene også har variert fra sted til sted, og blitt endret over tid, lar det seg ikke gjøre å si at det finnes én riktig versjon. Boka Norrøn religion oppfordrer på et vis leseren selv til å ha et kritisk blikk.

Og dessuten…
Mens vi er i gang kan vi jo også nevne den norske billedbokserien Vår gamle gudelære. Bøkene er skrevet av Tor Åge Bringsværd, og utformet i samarbeid med en rekke fremragende illustratører (Finn Graff og Fam Ekman, bare for å nevne et par av dem).

2 kommentarer til “Myter går aldri av moten”

  1. Stian sier:

    Hei, jeg er interessert I å finne solide bøker som tar for seg det meste innen norrøn mytologi og kosmologi og I tillegg alle historiene jeg minnes fra barneskolen om hvordan de fikk lenket fenris ulven, hvordan Thor fikk middgardormen på kroken og alle de andre historiene. Har du/dere ett solid tips eller flere så setter jeg stor pris på dette.

    1. Tarjei Werner sier:

      Hei, Stian. Her er noen flere tips:

      Enoksen, Lars Magnar – Norrøne guder og myter
      Hoftun, Oddgeir – Norrøn tro og kult: ifølge arkeologiske og skriftlige kilder
      Idar Lind – Norrøn mytologi fra A til Å
      Ragnar Hovland – Norrøne gudar

      Eller, hvis du vil gå direkte til kildene kan du jo sjekke ut samlingen «Voluspå: og andre norrøne helligtekster».

      Mvh Tarjei

Det er stengt for kommentarer.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.