Søk Meny Lukk
Lukk
USAGT
Av: Katrine Judit Urke Kommentarer 5. desember 2014

Frihet er å bli hørt

Blir ungdom oversett? Eller er det vanskelig for alle å bli hørt? USAGT, Deichmanske biblioteks nye debattarena for ungdom, startet i går, 4. desember.

Tekst: Katrine Judit Urke/Foto: Frank Michaelsen

Tema for første debattrekke, som skal foregå på fem av byens biblioteker, er frihet. Hva er frihet for deg? Frihet fra og frihet til; kan det blir for mye frihet? Et engasjert debattpanel og mer enn 80 publikummere skapte en flott start på diskusjonen av temaet.

 

Andrea Sjøvoll

Andrea Sjøvoll, leder i PRESS, Redd barnas ungdomsorganisasjon, var innleder på første debatt på Deichmanske bibliotek, Bjørnholt skole. Sjøvoll er lei av at ungdom ikke blir tatt på alvor. Voksne diskuterer ungdom på voksnes arenaer og premisser i stedet for å høre på ungdommen selv.

 

 

USAGT

USAGT skal være en debattarena både om og for ungdom. Panelet på den første debatten i rekken besto av Andrea Sjøvoll, historiker Marlen Ferrer, leder i ungdomsrådet i Søndre Nordstrand Maria Skage El-Yousef, rådgiver på Bjørnholt skole Nina F. Løfsnæs og DJ og rapper Don Martin.

 

 

USAGT – Prosjektleder Frid Hamsun

Debattpanelet ble videre presentert ved hjelp av fire korte spørsmål: Navn, alder, utdanning og «hva vil du bli når du blir stor». Ordstyrer og prosjektleder Frid Hamsun fortalte om hennes egen kronglete vei til bibliotekaryrket via ballettdanserdrømmer og studier på universitetet. Andrea Sjøvoll var mer opptatt av hvem man vil være akkurat nå. Maria Skage El-Yousef vil bli generalsekretær i FN. Don Martin vil bli veldig stor.

 

 

USAGT – Andrea Sjøvoll

«Hvor mange av dere vet hva dere vil bli?» Frid stilte spørsmålet til publikum, og telte kun fire–fem av 80 mulige hender i været. Mange ungdommer tenker nok likevel mye på framtida, men det var absolutt nåtida publikum på Bjørnholt var opptatt av. Hva er poenget med å lære historie når man vil bli eiendsomsmegler? Hvorfor er det ingen som virkelig hører på ungdommen?

 

 

USAGT – Maria Skage El-Yousef

Maria Skage El-Yousef, leder i ungdomsrådet i Søndre Nordstrand, er også lei av å ikke bli hørt. Selv om hun sitter i ungdomsrådet, opplever hun at ungdommen ikke har noen betydning når alt kommer til alt. Ungdommen som gruppe blir konsekvent oversett, mente hun. Når en avis trenger en uttalelse er det aldri noen journalister som løper til nærmeste videregående skole, ifølge El-Yousef.

 

 

IMG_1048

Er det virkelig slik at ungdommen som gruppe blir oversett? Innvendinger fra voksne gikk på at det for alle, også for voksne, er vanskelig å bli hørt, men at det gjelder å ikke gi seg.

 

 

IMG_1023

Å bli hørt er altså en viktig del av å føle seg fri. Første debatt utartet seg virkelig til en debatt i biblioteklovens ånd. Lovens nye formålsparagraf lyder nemlig slik: «Folkebibliotekene skal være en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt».

Guro Funjem, leder på Deichman på Bjørnholt skole, oppfordret til flere debatter i biblioteket – her har alle mulighet til å bli hørt. Debatten ble avsluttet med vakker korsang av elever på skolen.

 

USAGT er Deichmanske biblioteks debattverksted og debattarena for ungdom 14–19 år.

Vi tilbyr:
Kurs i kronikkskriving for skoleklasser, med Erik Tornes, debattredaktør i Aftenposten.
Kurs i kroppsspråk og stemmebruk med operasanger, skuespiller og forfatter Øystein Wiik for skoleklasser.
Debatter i biblioteket. Åpent for alle.

Første debattrekke handler om frihet:
– Torsdag 15. januar kl. 19 på Deichmanske bibliotek, Lambertseter
– Torsdag 22. januar kl. 19 på Deichmanske bibliotek, Bøler
– Torsdag 29. januar kl. 19 på Deichmanske bibliotek, Majorstuen
– Torsdag 5. februar kl. 19 på Deichmanske bibliotek, Stovner

Servering av popcorn, og underholdning av lokale unge artister.

Andre debattrekke kommer i september/oktober 2015. Tema skal utformes av en ungdomsgruppe.

usagt_logo._oransj_og_sort._riktige_mal._uten_kant

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.