Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 28. januar 2015

Bloody Morning på biblioteket

Har du tenkt på at grøssere ofte finner sted i Arktis? I dag var det is ute, og grøss og vampyrer inne på Deichman.

Tekst: Ingela Nøding/Foto: Frank Michaelsen

Hver siste onsdag i måneden har studentradio Radio Nova live-sending mellom bokhyllene på Hovedbiblioteket. I dag var sendingens tema vampyrer og gotisk litteratur.

For anledningen var Anders Brenno kalt inn. Han har nettopp sluppet diktsamlingen Vampire Yeah, en bok som rommer ømhet, klisjeer og ironisk distanse. Her kan du bla litt i den.

IMG_1381

Vampyrer er som kjent ensomme folk, og diktene til Brenno handler blant annet om ensomhet og tapt kjærlighet. Radio Nova spurte poeten hva han syntes om forventningen i samfunnet vårt som går ut på at alle må finne seg en partner.

– Det er veldig teit at man liksom må være sammen med andre for å være komplett… Men så er det jo dessverre nødvendig også, svarte Brenno, til latter blant publikum.

 

IMG_1389

 

Debutant Brenno kommer fra et lite sted og mener ungdom der har valget mellom å råne eller sitte inne og fordype seg i fiktive univers. Et slikt har han selv skapt ved å supplere diktene sine med musikk og film.

Det man ikke kan uttrykke i ett medium kan man gjøre i et annet, mener han. Bandet Brenno er med i, Frankenstein in love, kan du høre på Soundcloud her. Filmen ser du her:

[vimeo]http://vimeo.com/60906685[/vimeo]

 

Johan Schimanski, førsteamanuensis i litteraturvitenskap, tok turen fra Universitetet i Oslo og fortalte om gotisk litteratur. Denne genren oppsto i «følsomhetens epoke» på 1700-tallet «med mye gråting og skriking» i romanene, ifølge Schimanski. Folk var lei av opplysningstidens fornuftsfokus, og dermed fikk de voldsomme emosjonene fritt spillerom.

 

IMG_1396

 

Videre på 1870-tallet ble fortellinger fra polarekspedisjoner kombinert med spøkelseshistorier, ifølge litteraturviteren. Se Schimanskis lesetips under eller fortellingene til H. P. Lovecraft, for eksempel. 

Schimanski vil ikke gå så langt som å si at alle mennesker liker skrekkhistorier. – Men det å skape fiktiv frykt i fiksjonen tror jeg er en måte å håndtere virkelig frykt på, sa han.

Lyst til å bli bedre kjent med grøss og gotikk? Lån de anbefalte titlene under hos oss!

 

Anders Brennos anbefalinger:

Ann Rice: En vampyrs bekjennelser og De fordømtes dronning

 

Johan Schimanskis anbefalinger:

Mary W. Shelley: Frankenstein

Dan Simmons: The Terror

Michelle Paver: Dark Matter (Mørketid på norsk)

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.