Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Intervjuer 3. juli 2015

Sommersnakk med Lise Forfang Grimnes

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med barne- og ungdomsbokforfattere. Her forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Denne sommeren skal Lise Forfang Grimnes til Island, selv om favorittsommerstedet hennes er hjemme. Men hun skal heldigvis skrive også, for jeg er nok ikke den eneste som håper på en oppfølger til boka Kaoshjerte.

 Tekst: Sigrid Fredheim/Foto: Kari Løvaas, Aschehoug

Lise Forfang Grimnes ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris for sin skjønnlitterære debutbok, Kaoshjerte. Mottakelsen av boka har rett og slett vært udelt positiv, også her på Deichmanbloggen. Hvordan blir forfatterens sommer i år?

wewereliarsHva skal du lese i sommer?

Oj oj oj – bunken er så høy! I år blir det ungdomsbøker også kalte YA-bøker (Young Adult, red. anm.). Jeg skal lese noe norsk, for eksempel Neha Naveen Stupekontroll og Elen Betanzo Og hjertet mitt bare.

I tillegg kan jeg nevne noen andre titler: Miss Peregrine’s home for peculiar children, We were liars, I’ll give you the sun og Throne of Glass. Det blir mye engelsk. Og ikke bare ungdomsbøker. Jeg skal pløye meg videre gjennom forfatterskapet til fantasyforfatteren Robin Hobb. Og så skal jeg lese Mesteren og Margarita, en klassiker skrevet av Mikhail Bulgakov. Forfatteren brukte visst tolv år på den.

Les vårt intervju med Neha Naveen her.

Les vår anbefaling av We were liars her.

 «Somrene fra jeg var atten til 22 var jeg budeie på en seter i Valdres. Det var ukesvis med tidligere morgner, kumøkk, melkespann, traktorkjøring, bygdegutter, bading, trasking i fjellet, kulokk og hardt arbeid. Det var helt fantastisk!»

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?

Tja. Kaoshjerte, kanskje? Neida. Joda. Men uansett. Hva med å lese litt lyrikk? Terje Thorsen skriver skikkelig fine dikt. Jeg var bikkja til Frank er herlig lesning. Ellers leste jeg akkurat Mi briljante venninne fra betongslummen i Napoli på 50-tallet. Den var veldig bra. Og så digger jeg Alle utlendinger har lukka gardiner som kom tidligere i år, skrevet av en ung debutant. Den viser hvordan språk og sosiolekter gjør at man kan oppleve en virkelighet på en helt ny måte.

Ungdom(meliAlle utledninger har lukka gardiner omslagge lesere) kan lese Ayse Kocas Yoko Onur eller Vera Micaelsens Discosatan. Veldig morsomme begge to. Og alle må lese Heldigvis blir jeg ikke lagt merke til av Liv Marit Weberg. Sort humor, jeg digger den boka.

Og så synes jeg fantasylesere skal gjøre et dypdykk i norsk fabelprosa. Sjekk ut www.fabelprosalauget.no for forfattertips.

Les vår anbefaling av Alle utlendinger har lukka gardiner her.

Har du en favorittsommerbok?

Jeg har ikke det. Jeg har alltid vært litt misunnelig på dem som kan lese samme bok flere ganger. Da kan man ta fram favorittboka sommer etter sommer. Jeg leser ikke en bok to ganger, så da blir det alltid nye bøker, og således har jeg ikke en favorittsommerbok.

Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?

Jeg hamstrer bøker fram mot sommeren, så jeg leser som oftest mye om sommeren. Ikke så tjukke bøker kanskje? Sånne på over 500 sider er vinterbøker. Ellers leser jeg bredt som alltid. Alle mulige sjangere. Eller – i sommer blir det som før nevnt mye ungdomsbøker.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?

Fysisk bok! For all tid og ever after.

Hva er ditt beste sommerminne?.

Somrene fra jeg var atten til 22 var jeg budeie på en seter i Valdres. Det var ukesvis med tidligere morgner, kumøkk, melkespann, traktorkjøring, bygdegutter, bading, trasking i fjellet, kulokk og hardt arbeid. Det var helt fantastisk!

Kaoshjerte av Lise GrimnesHar du et favorittsommersted?

Hjemme. Der har jeg alle bøkene mine, hesten min, hagen min, skogen, pc’en min og venner og familie. Trenger ikke så mye mer, egentlig.

Hva er planene dine denne sommeren?

Vi skal til Island! Herlige, kalde, heftige, kraftige Island. Jeg har vært der flere ganger før, og er skikkelig forelska i både landet og språket. Gleder meg.

Tar du helt ferie, eller blir det òg skriving?

Masse skriving! Masse. Masse. Masse.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?

Det kan jeg ikke si så mye om akkurat nå. Følg med på Kaoshjerte sine sider på Facebook.

God sommer alle lesehester der ute!

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.