Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 13. august 2015

«Har vi ti kjente romanskikkelser?»

 Dette spurte Deichmanbladet om i 1937. Hva ville du svart i dag?

Tekst: Ingela Nøding/Foto: Soppakanuuna, Wikipedia, CC.

Mellom 1932 og 1957 ga Deichmanske bibliotek ut den første versjonen av Deichmanbladet. I 1937 spør Deichmanbladet sine lesere om de klarere å komme på ti kjente norske romanskikkelser fra før 1930:

«Vi (…) stiller nu bibliotekets låntagere og i særdeleshet «Deichmanbladets» lesere på en liten prøve: Er Deres lesning så omfattende, – sitter den litteratur De har lest, så godt fast i hukommelsen, – og er personene i de norske romaner så levende i Deres bevissthet, at De kan svare på det spørsmål overskriften stiller?»

I dag er romanen den klart rådende litterære formen, den som får mest oppmerksomhet og lesere i vår del av verden.

Roman og lesning

En slik forespørsel minner om hvor mye som faktisk har skjedd innen norsk litteratur de siste 85 åra. Romanformen ble svært populær på 1800-tallet. Innkjøpsordningen og momsfritak på bøker er faktorer som har gitt den norske romanen gode vekstvilkår i forrige århundre. I dag er romanen den klart rådende litterære formen, den som får mest oppmerksomhet og lesere i vår del av verden. Vi er dessuten et lesende folk. Ifølge Forlegger- og Bokhandlerforeningens «Leserundersøkelse 2014 «, leser 93% av Norges befolkning over 15 år bøker (skolebøker ikke medregnet).

Så hvilke ti norske romankarakterer har betydd mest for oss? Hvilke har vi trykket til vårt bryst? Hvilke er mest kjent?

Det kommer jo an på om man mener innenfor eller utenfor landets grenser. Hvis jeg skal gå uvitenskapelig til verks, og gjette på hvilke navn nordmenn flest (ikke bare litteraturinteresserte) har et forhold til, vil jeg tippe disse (i tilfeldig rekkefølge):

 

Kjente norske romanskikkelser

 

undset_sigrid_kristin_lavransdatter1. Karl Ove Knausgård i Min kamp 1-6 av Karl Ove Knausgård. (Like nasjonal folkekjendis som internasjonal)

2. Harry Hole i Jo Nesbøs kriminalromaner. (Se over)

3. Victoria i Knut Hamsuns roman med samme navn. (Mange skoleelever og personer som skal lære norsk gjør seg kjent med henne)

4. Jeg-personen i Knut Hamsuns Sult. (De fleste kjenner vel denne navnløse fyren og hans dilemma?)

5. Sajjad i Pakkis av Khalid Hussain (Svært mange elever har lest dette første litterære verket skrevet på norsk av en ikke-europeisk innvandrer)

6. Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset i romantrilogien med samme navn. (Nobelprisvinnerens urnorske heltinne)

7. Lille Marius i Gift av Alexander Kielland (Nevnes i de fleste skoledebatter)

8. Kim Karlsen i Beatles av Lars Saabye Christensen gift(Sykt mange jeg møter nevner denne boka som skjellsettende for deres liv og lesnad. Har aldri lest den selv.)

9. Jeg-personen i Naiv Super av Erlend Loe (Alternativt Doppler – to romanskikkelser som alle ikke-lesende unggutter har et forhold til.)

10. Sofie i Sofies verden av Jostein Gaarder. (Verdenskjendisen fra boka som opprinnelig ikke ble skrevet som en roman)

 

Lister og laster

Dette er en høyst subjektiv, rotete og tilfeldig liste. Den består blant annet av personer jeg tror mange bare har hørt om i bøker de ikke har lest, eller personer de ikke husker navnet på i bøker de har lest. Noen av personene kjenner folk bare delvis, fordi de ga opp å lese hele boka, andre føles som en del av leserens omgangskrets.

Uansett tror jeg mange nordmenn kjenner til dem. Hva tror du? Hvem ville du satt på lista? Legg gjerne igjen en kommentar under.

(Og hvem satt Deichmans lesere på lista i 1937? Svaret på det ligger et sted i våre bunker av gamle Deichmanblader i kjelleren et sted.)

 

Bokcovre: Aschehoug og Gyldendal.

 

 

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.