Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Anbefalinger 27. august 2015

BOKSITATET: Sjelelig fedme

Gode forfattere er ofte gode observatører. Noen ganger formulerer de ord man aldri glemmer. Innleggene «BOKSITATET»  inneholder noen av våre favoritter.

Tekst:Ingela Nøding/Foto: -meryl-, Flickr

Jeg liker forfattere med humor. De som klarer å kombinere alvor med humor liker jeg kanskje enda bedre. Kjersti Annesdatter Skomsvold er ett eksempel. Linn Ullmann et annet. Det er noe med den menneskelige innsikten. Livet er sjeldent bare trist. Eller bare morsomt, for den saks skyld. Virkeligheten ligger et sted midt imellom.

Følgende sitatet er hentet fra en på mange måter trist roman. Men her og der glimter den til med humoristiske partier og ofte med beskrivelser av gjenkjennelige sannheter og persontyper. Jeg må innrømme at jeg kjente meg litt for godt igjen i dette utdraget, der en av hovedpersonene, forfatteren Jon, beskriver hunden sin, Leopold:

«Leopold var alle hunders hevn over menneskene. Det er ydmykende å ikke ha kontroll på bikkja. Du viser svakhet. Manglende viljestyrke. Manglende konsentrasjon. Manglende selvdisiplin. Du er lat. (…) Litt som en forfatter som ikke skriver. Men en forfatter som ikke skriver kan, i motsetning til en hundeeier som ikke har kontroll på hunden sin, gjemme seg bak at han tenker, at litteratur tar tid, og til og med tillate seg et gjesp eller fnys av forakt over kolleger som spyr ut bøker hvert år. (…) Det er umulig å late som om det egentlig er noe annet som skjer når bikkja trekker i båndet og bestemmer farten og ikke sitter når du sier sitt eller kommer når du sier kom. Det er opplagt at du ikke har kontroll, du er sjelelig feit.»

Fra Linn Ullmann – Det dyrebare (2011)

Har du et favorittsitat fra en bok? Legg det gjerne inn i kommentarfeltet under, eller send oss på epost: deichman.litteratur@kul.oslo.kommune.no

Hvis du vil, kan det være vi publiserer det her på Litteraturbloggen!

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.