Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Thor Arne Sæterholen Anbefalinger 9. september 2015

10 bøker jeg gleder meg til i høst

Hurra, sommeren er endelig over!

Tekst: Thor Arne Sæterholen

Ja, kjære leser, endelig er høstmørket over oss. Roen senkes, leselampen tennes, og våre sommerbrune, men akk så reisetrøtte kropper, skal omsider få synke ned i godstolen. På bordet ved siden av oss ligger en bunke romaner. Bokhøsten er i gang!

«Fint, det», tenker du, men så konstaterer du fakta: «Så mange bøker, og så lite tid!» Men fortvil ikke, kjære leser – Vi i Deichmans litteraturblogg er alltid rede til nennsomt å lose deg gjennom den viltvoksende litterære jungelen.

Forlagskatalogene er sluppet, og titlene er MANGE. Bokhandlene er allerede stablet fulle av Jo Nesbøs siste, men hvilke er de virkelige skattene blant høstens utgivelser? Redaksjonen kan selvfølgelig ikke påta seg å kåre de beste allerede nå, men la oss starte i det små: Her er ti forfattere jeg i høst knytter store forhåpninger til:

 

Kjell Askildsen: Vennskapets pris 

Helt overraskende kom beskjeden om at Kjell Askildsen gir ut en ny samling noveller. Det er hans første siden Hundene i Tessaloniki fra 1996. Askildsen er blitt en gammel mann, og har flere ganger antydet at det ikke ville komme flere bøker fra hans hånd. Nå foreligger imidlertid snart Vennskapets pris. Den består av tolv noveller skrevet mellom 1998 og 2004. Å si at jeg er spent vil være en gedigen underdrivelse. Jeg befinner meg midt mellom håpet om nye mesternoveller, og frykten for oppsamlede annenhåndsarbeider. I oktober får vi se.

 

 

imageMarit Eikemo: Alt inkludert

Marit Eikemo har i sine tre tidligere romaner stilt presise og satiriske samfunnsdiagnoser gjennom sine humoristiske skildringer av lett nevrotiske personer. Den nye romanen Alt inkludert er, ifølge Samlaget, «eit skarpt portrett av Noreg i dag». Jeg tviler ikke.

 

Anne Helene Guddal: BeboGuddalAnneHeleneStor

Anne Helene Guddal debuterte som forfatter i fjor, med diktsamlingen Også det uforsonlige finnes , og sjelden har vel en lyrikers debut avstedkommet så mye oppmerksomhet og begeistring. Guddal ble sammenlignet med storheter som Gunvor Hofmo og Tor Ulven, og hun ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Attpåtil ble hun en av de ti utvalgte da Morgenbladet kåret de 10 beste forfatterne under 35 år. Det knytter seg store forventninger til hennes romandebut Bebo, en poetisk og stillferdig bok om kjærlighet.

 

 

 

 

Haugland-TormodTormod Haugland: Mørk materie

Tormod Haugland er av den typen forfattere som kalles forfatternes forfatter. Han gir ut bøker av høy kvalitet, jevnt og trutt, men vil nok aldri nå de helt store massene. Nå skal det sies at romanene hans (i hvert fall de seneste) kan oppleves som litt sære og gåtefulle, men han skriver godt, med en herlig flyt, og beksvart humor mellom linjene. I årets roman kan det se ut til at han beveger seg mot et «enklere» plot igjen. Hovedpersonen Atle er 52 år gammel, og har levd uten kona si i åtteogtyve år. Men de er fortsatt gift! Og nå gir hun plutselig livstegn fra seg. Joda, jeg er litt spent allerede.

 

sek_person_scid_24496 (2)Geir Olav Jørgensen: Marathon Berlin

Cappelen Damm skriver følgende om Jørgensen på sine nettsider: «Geir Olav Jørgensen er født i 1971 og kommer fra Husnes. Han hoppet av psykologistudiet for å reise rundt i verden. Det gjorde han i 7 år, og besøkte 27 land på de fleste kontinenter. Han bodde i Galilea i 3 ½ år og han spilte fløyte i et band. Han har livnært seg som gatemusikant fra dag til dag i Amsterdam og New York.»

Jeg leste hans forrige roman, Høgare enn sola, og ble begeistret. En besettende fortelling om reiser, rus, vennskap og undergang, skrevet i en melodisk prosa.

Den nye romanen, Marathon Berlin, skal foreligge i oktober.

 

Kristian Klausen: Veien til Mekka

Å, ja! Ny Klausen! Det er gutten sin som kan skrive lange, velformulerte setninger, det. Les hva jeg syntes om hans forrige roman, Mitt liv var et hett bibliotek, her. Årets roman handler om en maler som har satt seg fore å skildre profeten Muhammeds liv i en serie oljemalerier. Rimelig aktuelt, altså.

 

Koritzinsky-RoskvaRoskva Koritzinsky: Flammen og mørket

Koritzinsky debuterte med novellesamlingen Her inne et sted for to år siden, og ble nominert til Vesaas’ debutantpris. Hun imponerte med sin evne til å «sette» en historie i løpet av få setninger, med innlevelse og innsikt. Nå romandebuterer hun med Flammen og mørket. Det skal bli interessant å se hvordan hun takler overgangen til et større format.

 

 

Oterholm-AnneAnne Oterholm: Liljekonvallpiken

Seks år etter Toget fra Ajaccio, er Anne Oterholm endelig tilbake med ny roman! Ryktene sier at jeg-fortelleren i Liljekonvallpiken om mulig er enda mer irriterende enn forfatterens tidligere fortellere. Oterholm er god til å skape ubehag og usikkerhet hos leseren. Det liker vi.

 

Peter Franziskus Strassegger: Før de henter oss

Nok en debutantprisvinner ute med sin andre bok. Mannen med det velklingende, unorske navnet (født i Østerrike, flyttet til Norge da han var 12) ga ut den eiendommelige og vakre romanen Stasia i 2012. Årets roman skal visstnok foregå i et pre-apokalyptisk landskap. Ta oss dit, Strassegger!

 

 

Gine Cornelia Pedersen: KjærlighetshistoriePedersen-Gine-Cornelia

Gine Cornelia Pedersen innkasserte debutantprisen for sin første bok Null, en mørk roman med sug og driv, ektefølt desperasjon, og en «in-your-face» fortellerstemme. Årets Kjærlighetshistorie er, ifølge forlaget, «en sår, morsom og muligens overnaturlig roman». Spent, ja.

 

*

I skrivende stund har vi fått nyss om at også sterke forfatternavn som Beate Grimsrud, Geir Gulliksen og Merethe Lindstrøm kommer med nye romaner i høst. Og foreløpig har vi altså konsentrert oss om den norske prosaen. Husk også oversettelsene, og ikke minst lyrikken.

En god lesehøst ønskes dere alle.

 

 Foto: Oktober (Askildsen & Haugland: Finn Ståle Felberg, Oterholm & Pedersen: Pernille Marie Walvik), Samlaget (Eikemo: Agnete Brun), Kolon (Guddal: Mathias Danbolt), Cappelen Damm (Jørgensen: Arne Bru Haug), Aschehoug (Koritzinsky: Linnea Syversen).

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.