Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 15. september 2015

Elvelangs med en bok i lomma

Hele Oslo feirer elver i september. Lær mer om disse vakre beltene gjennom byen vår.

Tekst: Peder Inge Knutsen Samdal/Foto: Algkalv, Wikipedia. CC

September er den store måneden for alle som er glad i Oslos elver. Det arrangeres vandringer langs Akerselva, Alnaelva og Ljanselva, og langs Lysakerelva har det allerede blitt arrangert løpekonkurranse.

Elvevandringer

11. september var det elvevandring langs Alnaelva, under Oslo Kulturnatt. Idag er det duket for Lysvandring langs Ljanselva og ned til Hvervenbukta. Før måneden avrundes med den mest kjente elvevandringen, ved Akerselva, med et yrende kulturliv langs elvebreddene, den 25. september.

Oslo-historie

Elvene i Oslo har alltid spilt en viktig rolle i Oslo-borgernes liv, enten i form av industri eller rekreasjonsmuligheter. Nå åpnes stadig flere partier for gående, samtidig som de gamle industribygningene får nye arbeidsplasser. I endringens tid er det verdifullt å sette seg inn i historien om Oslo-elvene, og heldigvis finnes det en rekke fagbøker og skjønnlitterære verker viet hovedstadens blå årer. Her er noen av dem.

 

Bøker om Oslos elver

 

blågrønnBlågrønn hovedstad – Jubel og gråt for Oslos elver og bekker.

Tor Holtan-Hartwig, Sigurd Tønsberg, Karsten Sølve Nilsen, Trine Johnsen og Ida Elisabeth Hvoslef. Oslo Elveforum, 2010.

Oslo Elveforum har i mange år jobbet for elvenes ve og vel. I Blågrønn hovedstad kan du lese om byens 10 elver og bekker. Boken handler blant annet om Elveforumets arbeid med få åpnet flere av elvene/bekkene som har ligget i rør.

 

Fra Bogstad til fjorden – Historiebok for barn og voksne om livet langs Vækerøveien og Lysakerelva.

Elin Breirem, Ingrid Røstad Harto og Cathrine Ulland. Baneforlaget, 2005.

Tre lærere fra Bestum, Lilleaker og Lysejordet skole gikk sammen og skrev en bok om historien til Lysakerelva. I boken kan du lese om alle fabrikkene, møllene og gårdene som ligger langs elva som markerer grensen mellom Oslo og Bærum. Boken passer også for unge lesere og har rikelig med fotografier.

akerselva

Akerselva – Fra sagatid til opera.

Gunnar Jerman. Schibsted Forlag, 2003.

Akerselva er den mest omtalte elva i Oslo. Ikke rart, da den var helt sentral i den industrielle revolusjonen. I denne boken får vi hele historien om den viktige elva, og vi finner mange av de mest kjente maleriene med Akerselva som motiv. Obligatorisk lesning før Elvelangs 25. september.

 

Livet langs Akerselva er også beskrevet i mange skjønnlitterære verker, som hos Oskar Braaten og Kristofer Uppdal, kjent for sine skildringer av arbeiderklassen og deres leveforhold. I senere tid har Frid Ingulstad skrevet en rekke romaner med handling rundt Akerselva.

Avslutningsvis kan også nevnes at det finnes en fotballklubb som heter Akerselva. Etter hver kamp, enten det blir seier, tap eller uavgjort, synger laget Vilhelm Dybwads slager:

 

Akerselva, du gamle du grå,

Akerselva, deg holder jeg på

Selv om Donau er aldri så blå,

kan i skjønnhet den aldri deg nå

 

God september langs Oslos mange elvebredder!

 

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.