Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Intervjuer 1. april 2016

Poesipunkerne

Vinteren 2010 satt en gruppe opprørte poesifantaster på en pub i Oslo. De fikk ikke utgitt diktene sine. Fem år senere har Anders Aabel med flere etablert en indie-scene som trekker hundrevis av publikummere.  

Tekst: Ingela Nøding/ Foto: Privat

For fem år og noen måneder siden satt noen frustrerte poesielskere utenfor Kakadu pub i Torggata. De mente det pågikk en aktiv trenering av poesiutgivelser hos forlagene og diskuterte hva de kunne gjøre med saken. Mange lyrikere var misfornøyde med stadige tilbakemeldinger om å endre manus og komme tilbake til forlaget om et par måneder.

Slik fortsatte forlagene til det ikke var noe igjen av poetenes opprinnelige idé, mente de. -Folk opplevde det som traumatiserende, sier Andes Aabel. Den dagen i månedsskiftet november/desember 2010 bestemte han seg for å opprette en kulturscene som «viser frem den neste generasjon poeter til et sultent publikum», for å sitere OPS! selv.

-Man blir tryggere når man får møtt publikum og de sier «Wow! Dette var fantastisk!», selv om tekstene ikke er moteriktige hos forlagene.

Et møtested

VerdensPoesidag2015

Daglig leder i OPS! Anders Aabel på Verdens poesidag 2015 i Deichmanske hovedbibliotek.

OPS! står for Oslo Poesi Sentrum, der Aabel er daglig leder. -En jente endte med å hive sitt manus i peisen, sier han. -Så vi tenkte: La oss prøve diktene ut på publikum. Det gjorde vi, og det ble fullt hus. Folk var veldig fornøyde med å kunne lese opp. Man blir tryggere når man får møtt publikum og de sier «Wow! Dette var fantastisk!», selv om tekstene ikke er moteriktige hos forlagene.

OPS! er støttet av Norsk Kulturråd og arrangerer månedlige poesikvelder der ferskingene i tillegg til publikum også får møtt de mer etablerte poetene. Kriteriene for hvert arrangement er at det ikke skal leses på engelsk og at det hver gang tas inn tre nye opplesere.

Nytt og mye

-Vi har mellom tolv og fjorten personer som leser hver gang, forteller Aabel. -Hvis du skal fenge tilstrekkelig, må du ha hyppige skift på scenen.

Det er ikke nok med fire personer, slik man ofte har på forfatterkvelder andre steder, mener han. I tillegg må det gjerne være musikk til.

-Vi går alltid gjennom tekstene i forkant, men de tre nye oppleserne er ofte usensurerte. Gjør de det bra, er de velkomne tilbake.

AabelDeichmanstol

I 2015 kom det over 200 tilskuere på Oslo Poesi Sentrums arrangement på Deichman (bildet er tatt under riggingen). Aabel venter enda flere i morgen.

Bestselger innen poesi

Aabel illustrerer behovet for nytenkning i bransjen med en historie. En av de frustrerte poetene som frekventerte Kakadu heter Stein Holte. Han hadde ifølge Aabel 360 sider klare til utgivelse, men ønsket ikke å gå igjennom det å bli bedt om å revidere gang på gang av et forlag. Han fikk i stedet med seg noen venner og etablerte Obsternasig forlag. –Nå har Holte solgt 900 eksemplarer av diktsamlingen sin. Det er en bestselger innen poesi, sier Aabel.

-Det er mer enn én måte å gjøre ting på! Vi er blitt et solid anker.

Så han solgte dem uavhengig av bokhandlene?

-Ja. Han selger dem selv og folk tar kontakt.

Aabel fortsetter.

-Det er mer enn én måte å gjøre ting på! Vi er blitt et solid anker. Det kommer opptil 150 publikummere og vi holder på i opptil fire timer, sist i Teaterkjeller’n. Og det er alltid fri entré.

Gratis entré er det også når OPS! inviterer til en litt forsinket, men storstilt feiring av Verdens poesidag i morgen kl.18.00 på Hovedbiblioteket.

I tillegg til poesi, består programmet av både stev, dans og performance. Les mer her:

OPS! Poesifest på Deichmanske hovedbibliotek

PS: Pga. bartilbud er det 18-årsgrense.

 

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.