Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 7. juli 2016

Hengekøyeboka: Elskede av Toni Morrison

Hver torsdag morgen i ukene framover kommer Grete Stuevold Madsbakken med sommerlesningstips på Østlandssendingen. Forlengede versjoner av anbefalingene kan du lese her på Litteraturbloggen.

 Tekst: Grete Stuevold Madsbakken/Foto over: kke227 (flickr.com)

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek. Foto: Privat

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek. I ukene framover kan vi høre henne anbefale bøker i Østlandssendingen. Foto: Privat

Østlandssendingens programleder Hilde Nilsson Ridolas arbeidstittel for denne radiospalten var «hengekøyebok», noe vi synes er en god betegnelse for bøkene Grete har valgt ut: Kvalitetsbøker, rørende, men samtidig litt feel-good, akkurat sånn som man vil ha det i hengekøya om sommeren! Boktipsene kan høres på P1 hver torsdag morgen til og med 17. august, og de legges ut i forlengede versjoner her på Litteraturbloggen samme morgen.

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek på Hammersborg. Madsbakken er utdannet litteraturviter med hovedoppgave om en roman fra 70-tallets Østerrike altfor få andre har lest og vil snakke om … Og så er hun småbarnsmor, hytteelsker og passe bedagelig anlagt i ferietider. De siste tre årene har hun sittet i Brageprisens skjønnlitterære jury og lest store mengder ny norsk litteratur.

Torsdag 7. juli anbefaler Grete Elskede av Toni Morrison.

Madsbakken er begeistra både for akkurat denne romanen og for hele forfatterskapet til Toni Morrison. Grete mener Elskede er en ekte hengekøyebok; den bør leses i lange partier av gangen. Her kan du høre hvorfor Grete valgte boka. En litt mer utdypet versjon av anbefalingen finner du her: 

Har du ikke lest noe av Toni Morrison har du mye godt i vente – hvorfor ikke starte ferien med en av hennes romaner? Morrison skriver så godt at nesten er vanskelig å plukke ut én roman å anbefale fremfor andre, men Elskede er en fortelling du virkelig ikke bør gå glipp av. Det handler blant annet om en kjærlighet mellom mennesker som er så sterk at den er skremmende, og om å fortelle for å kunne leve.

timothy 4 THIS PHOTOGRAPH MAY BE REPRODUCED ONLY IN CONNECTION WITH A REVIEW OR PROMOTION OF The Novel "LOVE" STRICT PHOTO-CREDIT APPLIES. PHOTO-CREDIT MUST RUN ALONG WITH THE REPRODUCTION. NO BACK PAGE CREDITS. NO GUTTER CREDITS. NO SMALL TYPE. (13 PT. MINIMUM)

Toni Morrison. Foto: Timothy Greenfield-Sanders

Morrison skriver så godt at nesten er vanskelig å plukke ut én roman å anbefale fremfor andre

Handlingen i Elskede er lagt til tiden under og rett etter den amerikanske borgerkrigen, og romanen handler om Sethe, en tidligere slave fra farmen Sweet home.

Det hele begynner med at Paul D kommer til Sethes hus, og hennes fortelling om fortiden begynner. Sethes historie er så grusom at den ikke kan fortelles rett frem, den blir bare synlig i bilder og bruddstykker. For Sethe lever ikke bare med store arr etter mange års fysisk og psykisk mishandling, men også med sorgen og fortvilelsen over å ha drept sitt eget barn.

Sethe lever ikke bare med store arr etter mange års fysisk og psykisk mishandling, men også med sorgen og fortvilelsen over å ha drept sitt eget barn.

For Sethe rømte en gang fra slavetilværelsen. Da hun ble tatt til fange maktet hun ikke tanken på at hennes barn skulle vokse opp som slaver så hun bestemte seg for å ta livet av dem for å redde dem fra den skjebnen hun anså som mye verre enn døden. Sethe rakk imidlertid bare å drepe en av døtrene, og ved gravstedet hadde hun ikke råd til å skrive mer enn ordet ”elskede”.

Når Sethe så er en fri kvinne og er gjenforent med barna og svigermoren hjemsøkes familien av den døde datteren. Dette spøkelset er så krevende at husets unge sønner rømmer. Igjen sitter Sethe, Denver og et vilt og trist spøkelse.

Det er inn i denne virkeligheten Paul D kommer. Han jager spøkelset, men ikke lenge etter sitter det en ung jente utenfor huset. En ung jente som kaller seg Elskede.Elskede

Elskede flytter inn sammen med Sethe og Denver, Sethes andre datter. De er sikre på at den unge kvinnen er Sethes døde datter. Men hvorfor er hun kommet? Er hun tilbake for hevn eller for kjærlighet? Elskede har et sug etter historie, kanskje fordi hun trenger en historie som kan forme hennes egen identitet, hennes egen fortid. Samtidig må Sethe frigjøre seg fra fortiden og sorgen for å i det hele tatt å kunne leve videre.

Det virker jo dystert, men romanen er altså så bra.

Det virker jo dystert, men romanen er altså så bra. Den er utrolig godt skrevet, og den forteller en brutal historie fra en ikke så fjern fortid. Og det er en fascinerende historie, nærmest en spøkelseshistorie, hvor vi hele tiden lever i spenningen og undringen om hvordan det vil gå til slutt.

Romanen Elskede balanserer mellom det realistiske og det overnaturlige, eller magiske. Men på et eller annet vis har jeg som leser ingen problemer med å akseptere dette. Det er mange stemmer og historier i romanen. De utfyller hverandre og de gir oss en følelse av å ikke vite alt. Stemmene og historiene flyter i hverandre, og har sin egen rytme og musikalitet. Klangen og rytmen i språket er nesten grunn god nok til å lese romanen.

Denne boka passer nok best når du har noen timer for deg selv et rolig sted og kan lese lange partier i sammenheng.

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.