Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 4. august 2016

Hengekøyeboka: Bli Björk av Mette Karlsvik

Hver torsdag morgen i ukene framover kommer Grete Stuevold Madsbakken med sommerlesningstips på Østlandssendingen. Forlengede versjoner av anbefalingene kan du lese her på Litteraturbloggen.

 Tekst: Grete Stuevold Madsbakken/Foto over: erik shin (flickr.com)

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek. Foto: Privat

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek. I ukene framover kan vi høre henne anbefale bøker i Østlandssendingen. Foto: Privat

Østlandssendingens programleder Hilde Nilsson Ridolas arbeidstittel for denne radiospalten var «hengekøyebok», noe vi synes er en god betegnelse for bøkene Grete har valgt ut: Kvalitetsbøker, rørende, men samtidig litt feel-good, akkurat sånn som man vil ha det i hengekøya om sommeren! Boktipsene kan høres på P1 hver torsdag morgen til og med 17. august, og de legges ut i forlengede versjoner her på Litteraturbloggen samme morgen.

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek på Hammersborg. Madsbakken er utdannet litteraturviter med hovedoppgave om en roman fra 70-tallets Østerrike altfor få andre har lest og vil snakke om … Og så er hun småbarnsmor, hytteelsker og passe bedagelig anlagt i ferietider. De siste tre årene har hun sittet i Brageprisens skjønnlitterære jury og lest store mengder ny norsk litteratur.

Torsdag 4. august anbefaler Grete Bli Björk av Mette Karlsvik.

Island var (og er?) jo på alles lepper under EM og mange fikk øynene opp for landet på flere måter enn fotball. Madsbakken anbefaler ikke Bli Björk kun fordi den handler om Island, men kanskje mest på grunn av hvordan romanen er komponert. Her forklarer Grete mer om hva hun mener gjør Karlsviks bok god:

Jeg tror ikke jeg har lest noen annen bok hvor den voldsomme og alltid svært nærværende naturen veves sammen med musikken og den nære historien og samfunnsutviklingen på en så helhetlig måte.

Bli Björk av Mette Karlsvik handler om den islandske artisten Björk, men det er på ingen måte alt boka handler om. Det som er spesielt bra med denne romanen er hvordan naturen, musikken og poesien hele tiden flyter i ett med skildringen av Björk, hennes far Guðmundur og historien om det moderne Island.

Mette-Karlsvik2.ashx

Mette Karlsvik. Foto: Tove K. Breistein

9788252178623_framside.ashx

Bokomslag: Samlaget

Jeg tror ikke jeg har lest noen annen bok hvor den voldsomme og alltid svært nærværende naturen veves sammen med musikken og den nære historien og samfunnsutviklingen på en så helhetlig måte. Etter å ha lest boka er det nærmest utenkelig å se for seg et Island hvor en ikke hele tiden har alle sanser åpne og hvor naturen og hele historien ikke er vevd inn i personer og deres handlinger. Romanen gir en opplevelse av en kompakthet, hvor natur, musikk og Björk er uatskillelige.

For det handler jo om artisten Björk, men ikke på en invaderende eller klam og inntrengende måte. Heller ikke er det motsatte tilfellet; det blir verken for overfladisk eller for lett. Björk blir skrevet frem som en som rett og slett vokser ut av sitt eget land, dets historie, kultur og natur – hun kunne vel kanskje egentlig aldri blitt en annen.

Björk visste ikke selv at denne boka ble skrevet og har vel uttalt at hun synes det hele var litt ekkelt.

Björk visste ikke selv at denne boka ble skrevet og har vel uttalt at hun synes det hele var litt ekkelt. Men sett utenfra er dette ganske ubegrunnet. Det er en utrolig god roman, og et veldig spennende romanprosjekt hvor alt henger sammen med alt: Farens jobb som elektriker og det nærmest elektriske i Björks utstråling, hverdag og store, internasjonale hendelser, musikk og samfunnsutvikling.

Denne skildringen av andre halvdel av 1900-tallet er nærmest en hyllest til Island og landets mange fasetter. Jeg anbefaler den til alle som vil lese en skikkelig god roman, la seg henføre av et svært godt språk og bli tatt med på en reise til et av våre nærmeste naboland med alle sanser åpne. Og så er det jo litt ekstra kult med Island om dagen, da.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.