Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 21. august 2016

Bokhøsten 2016 – Disse utgivelsene gleder jeg meg til

I høst er det mange kjente navn som slipper nytt materiale på markedet. Men det er ikke dem jeg er mest nysgjerrig på.

Tekst: Ingela Nøding / Foto: Bryon Lippincott/ Omslag: Gyldendal, Cappelen Damm, Tiden, Pelikanen, Aschehoug

Erik Fosnes Hansen, Vigdis Hjorth, Karl Ove Knausgård, Gert Nygårdshaug, Anne B. Ragde, Lars Saabye Christensen, Gunnar Staalesen og Ruth Lillegraven. Det er mange store navn på forlagenes høstlister i år. Mange av dem utgir nok gode bøker i år også. Likevel er de litt mer obskure navnene som gir meg lyst til å snike i lånekøen.

Det-blir-ikke-bedreJan Grue: Det blir ikke bedre (2. sept.)

«Vi har alt, men det er også alt vi har,» lyder en velkjent floskel. I romanen Det blir ikke bedre skal vi som gjennomsnittlige nordmenn angivelig møte oss selv i døra. Alt kan måles, vi mener godt og Norge kan dermed måle og mene seg fram til stadig mer lykke og velstand.

Grue presenterer romankarakteren August Wilhelmsen, en nordmann med alle forutsetninger for et godt liv. Både tematikken og tittelen vekker min interesse. Kan vi noen gang bli noe annet enn et samfunn som måler alt etter økonomiske parametre? Hvor bra er bra? Og hvis ting ikke kan bli bedre, hva kan de da bli?

Både tematikken og tittelen vekker min interesse. Kan vi noen gang bli noe annet enn et samfunn som måler alt etter økonomiske parametre?

I fjor kåret vi Grue til en av de ti beste hemmelighetene i norsk samtidslitteratur. Det skaper jo også visse forventninger til denne romanen.

Nikolaj Frobenius: Alle mine demoner (8. okt.)

Ok, Frobenius er et ganske stort navn det også. Kanskje er det på grunn av sine dystre tendenser at han likevel ikke blitt direkte allemannseie. I hans kommende novellesamling pirker også Frobenius i deBasic CMYKn norske normaliteten og blottlegger noe av gørra under. Vi skal blant annet møte en skiløper som mister besinnelsen, lover forlagets omtale. Det sier i grunnen mer enn nok.

Hans Sande: Skogkyss (3. sept)

Denne tittelen er jo direkte nydelig. Omslaget viser et forunderlig broderi av typen jeg strevde med på barneskolen, men med et noe freidigere motiv: Eva, slangen og et tre i het omfavnelse (etter min frie tolkning). Forlaget frister med beskrivelser som «sanselege naturskildringar» og «dikt med politisk brodd». Kollega Astrids omtale av fjorårets utgivelse, Kunsten å somle, underbygger også mistanken om at Sande er min type lyriker: «Som tidligere diktsamlinger, er også denne full av ironi, humor blandet med litt alvor». Ja, takk.

Diverse forfattere: Lesehistorier (ultimo sept.)

Jeg må si at ideen om å samle inn lesehistorier fra ulike lesehester er rimelig genial. Det finnes garantert mange flere gode fortellinger om kjærlighetsforhold mellom bok og bokelsker der ute enn det antologien Lesehistorier klarer å romme. Men vi kan i hvert fall glede oss til et godt knippe av dem mellom fine blå permer idet høsthimmelen nærmer seg samme farge i slutten av september. Frøydis Solli Simonsen og Geir Gulliksen er noen av dem som har gravd litt i minneboksen.

 

Sommer-godbitene

I sommer var vel mange av oss koblet av fra det meste, men da kom også mye spennende på markedet. Disse må jeg også se å få lagt vantene på:

leilighetssanger_coverhjertet

hviskeren Syngmegvekk

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.