Søk Meny Lukk
Lukk
Foto: Frank Michaelsen
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Intervjuer 9. november 2017

Sterke leseropplevelser i Brenners bokhylle

Hans Olav Brenner kommer denne høsten med nytt bokprogram på NRK. Denne gangen er det leseropplevelsene det skal handle om. De nøye utvalgte bøkene som blir plukket ut får garantert plass i det nye hovedbiblioteket i Bjørvika.

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe/Foto: Frank Michaelsen/Omslag: Gyldendal Norsk Forlag

Det er siste innspillingsdag for Brenners bokhylle og jeg har jogget opp de sju etasjene til loftet på hovedbiblioteket hvor Hans Olav Brenner intervjuer sine eksklusive gjester. Det er alltid så kaldt på dette loftet, men bokhyllene som skaper scenografien i programmet gir rommet likevel en lun og hjemmekoselig atmosfære. Jeg kikker nysgjerrig rundt meg og tør ikke innrømme at jeg faktisk bare har vært her opp én gang tidligere i løpet av mine snart fire år på Deichman. Men jeg tenker at dette må jo være det perfekte innspillingsstedet for et bokprogram. Brenner forteller meg at det er rart at innspillingen plutselig er over.

Hva er tanken bak programmet Brenners bokhylle?

– Vi ønsket å sette fokus på leseropplevelsen. Tidligere har jeg hatt mye forfatterintervjuer, men denne gangen hadde vi lyst til å bringe fram de sterke vitnesbyrdene. Vi begynte å ringe rundt til folk, og det er mange der ute som har historier om en viktig leseropplevelse.

Hvorfor ville dere legge innspillingen til loftet på Deichman?

Programmet får en Noas ark-dimensjon med at vi redder disse bøkene.

– Det ble både tematisk og symbolsk riktig. I tillegg til at programmet setter fokus på leseropplevelsen, er det jo en fin sidetematikk med at bøkene gjestene velger å sette i bokhyllen er garantert å få på plass i det nye hovedbiblioteket i Bjørvika. Programmet får en Noas ark-dimensjon med at vi redder disse bøkene.

Hvilken bok ville du selv valgt å sette i bokhyllen?

– Jeg har tenkt mye på det, og Jens Bjørneboes trilogi Bestialitetens historie gjorde inntrykk på meg da jeg leste de i ungdomsårene. De bøkene har jo et ganske svart verdenssyn. Men jeg har også tenkt på Agnar Mykle med Lasso rundt fru Luna og Sangen om den røde rubin med sin opphøying av lengsel. Det er noe med leseropplevelser i den formative perioden som ungdomsårene er.

Her nikker jeg gjenkjennende. Hvem leste vel ikke Mykle i tenårene og kjente at hjertet brant!

Lasso rundt fru Luna, omslag: Gyldendal Norsk Forlag

Har du noen biblioteksminner som stikker seg ut?

– Mens jeg gikk på videregående var jeg på Gjøvik bibliotek hver dag i tre år. Her ventet jeg en time hver dag mens jeg leste aviser og bøker. Her har jeg både lånt mye og lest mye.

– Senere har jeg holdt foredrag på Gjøvik bibliotek med en bok jeg har skrevet, og da hadde jeg et bilde i hodet av hvordan det skulle se ut, men det var helt forandret! Det var til og med vinservering.

Vi snakker litt om de endringene som mange folkebibliotek går gjennom i dag. At flere og flere bibliotek også blir kulturhus. Jeg spør Brenner om han er skeptisk til utviklingen, men programlederen rister på hodet.

– Overhodet ikke.

Du har jo vært på veldig mange bibliotek rundt om i landet, har du et favorittbibliotek som har imponert deg litt ekstra?

– Jeg var i Stavanger, på biblioteket der som heter Sølvberget. Det var et veldig imponerende bibliotek. Sølvberget får mye besøk av alle mulige slags mennesker og er en virkelig levende møteplass. Da jeg var der fikk jeg en skikkelig aha-opplevelse om hva et bibliotek kan være. Dette tenker jeg det vil legges mye til rette for i Bjørvika med det nye hovedbiblioteket.

Jeg brukte nesten halvannet år på å lære meg alle krikene og krokene i biblioteket og har til og med klart å stenge meg inne i magasinet. Har du gått deg bort under innspillingen?

– Hver dag jeg er her jeg litt usikker på hvilken dør jeg som leder inn til loftet, om det er til høyre eller venstre. Men nå skal det sies at jeg har svært dårlig retningssans. Jeg har vært på flere omvisninger her og sett mye, så når jeg blir ledet går det bra å finne fram. Det er et veldig fascinerende bygg med mye krigshistorie, har jeg skjønt. Jeg har enda til gode å se den gamle Deichman-samlingen, det håper jeg å få gjort.

Da er det bare å glede seg til de seks episodene av Brenners bokhylle som kommer på NRK. Første sending blir onsdag 15. november. Hvilke gjester kommer? Hvilke bøker har de valgt ut? Én ting er sikkert, jeg kan love deg at du får lånt bøkene på Deichman!

 

Én kommentar til “Sterke leseropplevelser i Brenners bokhylle”

  1. Thorill Henriksen sier:

    Jeg vil anbefale en bok og en forfatter som fortjener mer omtale – Lille linerle av Myriam H. Bjerkli. Hun debuterte som krimforfatter med denne boken i 2017. Ble nominert til Maurits Hansenprisen. Har fått flere gode anmeldelser og ble tilbudt medlemskap i Rivertonklubben. Hun har skrevet en sterk bok om overgrep og manipulering av et barnesinn, sett gjennom barnets øyne og med stor detaljrikdom. Det legges ut ting som gjør at man aner sammenhengen men slutten kom helt uventet på meg. Det er flere historier som fortelles parallellt til dels grusomme ting som gjør at man tenker det er bra dette ikke er virkelighet, – eller, kunne det kanskje vært det???
    Jeg har blitt oppmerksom på Myriam via en side for ansiktsblindhet, en lidelse vi begge har. Det kommer intervju med henne i VG i den anledning nå til helgen

Det er stengt for kommentarer.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.