Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Anbefalinger 17. januar 2018

Vårens norske bøker

Jeg blir litt sur av å tenke på våren når det snødde 25 cm i går. Attpåtil hørte jeg fuglene synge ved Torshovparken i dag tidlig, det er litt irriterende i midten av januar.

Tekst og foto over: Katrine Judit Urke / Bokomslag: Cappelen Damm, Samlaget og Aschehoug

Eller la oss snu det litt: Det er snart vår! Dagen er 59 minutter lengre enn den var ved solsnu. Bildet over er fra personalrommet til Deichman Bøler der vi ser fram til vårens lyse dager og freshe bøker.

Her er titlene jeg gleder meg aller mest til blant norske utgivelser, sortert på beste bibliotek-vis, altså alfabetisk etter etternavn. Nesten, iallfall, bokomslagene vi valgte ut bestemte litt av rekkefølgen. Den er iallfall ikke rangert etter hva jeg gleder meg mest eller minst til!

Marit EikemoGratis og uforpliktande verdivurdering 

Jeg har ikke lest noe av Eikemo før, så nå er det virkelig på tide. Jeg er stor fan av titlene hennes, særlig på de seneste romanene: Arbeid pågår (2009), Samtale ventar (2011), Alt inkludert (2015) og nå kommer altså snart Gratis og uforpliktande verdivurdering. Det er gjennom titlene tydelig at forfatteren finner poesi i det aller mest trivielle og prosaiske og dette er jeg spent på å finne ut mer om. Et ekstra kvalitetstegn er det dessuten at boka blir utgitt på Samlaget, forlaget som håva inn to av fire Bragepriser i høst. Romanen forventes utgitt i april.

Tom Ingar Eliassen: Jeg har hørt det er fint der

Jeg må innrømme at jeg ikke har hørt om Tom Ingar Eliassen før. Forfatteren har gitt ut én novellesamling tidligere, boka Ni favner og dypere var den første som kom ut på Kvalshaug forlag i 2013, og nå kommer altså straks bok nummer to, noveller også denne gang. Jeg har hørt det er fint der er den vakreste tittelen jeg har hørt på veldig, veldig lenge, den gir meg frysninger, så da håper jeg boka er i nærheten av like god. Novellesamlingen skal komme ut på Cappelen Damm i februar.

Veronika ErstadAv meg er det mange

Dette er Veronika Erstads andre bok for voksne. Den første var diktsamlinga Eg er så nær morgonen eg kan kome, jeg har ikke lest den selv, men det gjorde kollega Gunnar, han ble begeistra. Jeg har derimot lest barneboken hennes, Kattejenta, en ordentlig skjønn og velskrevet bok om å være venner med ulike behov, rett og slett på samme måte som hunder og katter er ulike typer dyr. Nå har Erstad skrevet prosa for voksne. Jeg har fått et anmeldereksemplar fra Samlaget. Jeg synes innpakninga er så tiltalende, omslaget og tittelen, og gleder meg til å starte lesingen. Ekstra stor tro på boka har jeg på grunn av det entusiastiske svaret jeg fikk fra markedskonsulenten i forlaget: «Så kjekt at du vil melde ho! Eg har eit ekstra hjarte for den romanen.» Dette lover godt, anmeldelse kommer om noen uker.

Johan Harstad: Ferskenen

Selv om, eller fordi, Johan Harstad er min favorittforfatter har jeg ennå ikke turt å lese Max, Mischa og tetoffensiven, hans seneste roman fra 2015. Jeg har flytta to ganger siden jeg kjøpte den og alle stedene jeg har bodd har den digre boka stått svært synlig i hylla, som en påminnelse, også der jeg bor nå hvor vi egentlig ikke har pakka ut bøkene ennå. Og nå har altså min store helt kommet med en ny roman. Ferskenen er et krimaktig eksperiment og skal forestille en posthum utgivelse fra en fiktiv forfatter. Ferskenen blir lansert lørdag 20. januar på Last Train der Linn Ullmann og John Freeman også står på programmet. Det blir spennende å se om jeg kaster meg over denne eller Max, Mischa og tetoffensiven først.

Maria Kjos Fonn: Kinderwhore

Jeg er av typen som ikke får med meg alle slags nye uttrykk fra USA. Jeg følger for eksempel ingen meme-kontoer på Instagram og går vel glipp av noe der. Jeg trodde kinderwhore var et slikt nytt ord, men så vidt jeg kan forstå etter googling er dette navnet på en klesstil fra 90-tallet: Dukke-aktige klær, korte kjoler, knestrømper, sko med ankelrem, men med punka detaljer, i hårstilen eller ved hjelp av solbriller eller sminke. Maria Kjos Fonn ble nominert til Vesaas-prisen for sin første bok, Dette har jeg aldri fortalt til noen (2015), en sterk og litt ubehagelig novellesamling som jeg husker godt lesningen av. I april skal Aschehoug gi ut hennes første roman, Kinderwhore, som handler om hvordan en kjip barndom kan føre til at man får det kjipt som voksen. Vårens kuleste tittel og omslag? Ja! Jeg har troa på innholdet også.

Ola InnsetFirenze

Jeg var ikke fra meg av begeistring over Lisboa, Innsets debutroman fra 2013, men den deilige stemningen i den sitter likevel godt nok til at jeg, og flere jeg kjenner, gleder oss til Firenze. Jeg ser ingen utgivelsesdato for boka, men den står iallfall på Flammes katalog over kommende bøker og den er beskrevet som en slags kollektivroman som foregår over én dag i Firenze. Etter hva jeg forstår bor Innset selv i Firenze der han skriver doktorgrad. Siden Lisboa har forfatteren skrevet litt faglitteratur, blant annet. En flinkis, Innset, særlig med tanke på at han er så ung som 32, men som dere forhåpentligvis vet så er ikke alle flinke folk kjedelige!

Stig Aasvik: Ordføreren i Oslo

Huff, holdt jeg på å si. I januar i fjor, da jeg skreiv tilsvarende innlegg som dette, omtalte jeg Stig Aasviks Lofotveggen som jeg nå skjønner er en slags forløper til Ordføreren i Oslo som straks kommer på Cappelen Damm. Jeg hadde jo planer om å lese Lofotveggen, men den ble liggende, jeg mener å huske at den fikk litt lunkne anmeldelser (til tross for at forlaget skriver at den fikk gode anmeldelser) og at det kanskje var derfor jeg aldri leste den. Ordføreren i Oslo skal, i likhet med Lofotveggen være selvbiografisk, og den handler om å nave. Den skal også handle om å løpe rundt Nøklevann, som er noe av det beste jeg vet. Jeg hadde dessuten stor glede av Aasviks roman fra 2012, Indre anliggender, så jeg lover herved å lese Ordføreren i Oslo.

*

Uansett om du skal løpe i Østmarka eller lese bøker håper vi du gleder deg til våren! Om noen dager får vi redaktør Marte sin oversikt over utenlandske bøker som kommer. Marte skreiv bøkvår da hun skulle skrive bokvår, så for henne blir det kanskje både skog og bøker til våren.

God bøkvår!

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.