Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Tarjei Werner Tema 12. juni 2014

De usynliges fortellinger

Hva betyr det å være same? Og hva vil det si å være skeiv? Og hva skjer når disse to identitetene kommer i konflikt? Queering Sápmi består av en rekke fortellinger fra mennesker som befinner seg i begge disse kategoriene.

Queering Sápmi omtales på prosjektets hjemmeside som “et demokratiprosjekt for og med samiske personer som på en eller annen måte utfordrer seksualitets- og kjønnsnormene.” Prosjektet består blant annet av en bok utgitt på seks forskjellige språk, en kunstutstilling og en teater/dans-forestilling som vil ha premiere i løpet av 2014. Qub Förlag har utgitt boka på norsk, oversatt av Ranveig Igraine Stave.

Forsøk på å google “homoseksuell same” ledet til rasistiske nettsider.

Boka består av intervjuer med en rekke LHBTQ-personer fra hele norden. LHBTQ står for lesbisk, homofil, bifil, trans, queer. Queer oversettes ofte til norsk som “skeiv”, og kan også i seg selv benyttes som samlebetegnelse for mennesker med en seksualitet som befinner seg utenfor det normative.

queering sapmi2De usynlige

Prosjektet ble påbegynt i 2011 av Elfrida Bergman og Sara Lindquist. De sier i et intervju i Landets Fria at det opplevdes for dem som om LHBTQ-personer var nesten helt usynlige i Sápmi. Forsøk på å google “homoseksuell same” ledet til rasistiske nettsider. De har gjort et omfattende bakgrunnsarbeid – de endte opp med 200 timer innspilt materiale og 20.000 bilder. Resultatet er en serie livshistorier som alle er unike, men som likevel har mange fellestrekk.

«Dette har jeg lært i løpet av livet. Jeg har møtt mye motgang, og jeg har kommet meg gjennom den. Det er grunnen til at jeg sitter her i dag. Et sted sitter det kanskje en gutt eller en jente og leser noe av det jeg har sagt. Så kan de tenke “Jeg er ikke alene, noen har gått opp sporene for meg”. Så stå frem som den du er, det kommer til å gå bra! Det er jeg et levende bevis på.» Svein. s. 41.

Livshistorier

Materialet er presentert som fortellinger – livshistorier – hvor hver enkelt deltaker deler minner fra sitt eget liv. Bergman og Lindquist sier de har valgt denne formen fordi de føler at fortellinger er et av de sterkeste verktøyene for å skape forståelse og respekt for andre.

Fortellingene er fulle av nyanser og paradokser.

Fortellingene er fulle av nyanser og paradokser. For mange er verken den samiske eller den skeive identiteten entydige fenomener. Mange vil gjerne beholde kontakten med det samiske, og er stolte over å være samer, men opplever at deres seksuelle legning gjør at dette blir vanskeligere enn det burde være. Det at det samiske samfunnet har vært utsatt for kolonialisering og diskriminering har muligens gjort at det har vært et stort behov for samhold innad, noe som i seg selv kan være positivt, men som samtidig kan gjøre det vanskelig for de som skiller seg ut. Det handler om “individets muligheter til å forme sitt eget liv” slik det formuleres i forordet.

Både vanskelig og befriende

At mye gjenstår før skeive kan leve like fritt som streite bør det ikke herske noen tvil om. En egen seksjon av boka er viet de som av forskjellige årsaker ønsker å forbli anonyme. Noen frykter å miste kontakten med familie og venner, noen er redde for å bli utsatt for vold, eller har allerede blitt det.

«Én sak er imidlertid sikker; ingen kan lenger påstå at samiske LHBTQ-personer “ikke finnes”, at LHBTQ bare er et spørsmål om mote for politisk korrekte personer, eller at det handler om et fåtall “seksuelt avvikende personer.” s. 22.

Det fortelles om motgang, men også om støtte. Å komme ut av skapet kan oppleves som både vanskelig og befriende. Selv om det er mange fellestrekk, fremstår ingen av livshistoriene i denne boka som like. Fremfor alt står hver enkelt deltaker frem som et individ, mer enn som en representant for en gruppe.

Prosjektets hjemmeside: http://queeringsapmi.com/nb/

Følg Queering Sápmi på Facebook: https://m.facebook.com/qsapmi

3 kommentarer til “De usynliges fortellinger”

  1. Tack för fin recension!!

    1. Tarjei Werner sier:

      Jo, selv takk! Og lykke til videre med prosjektet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.