Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 4. desember 2014

Nytt blikk på gamle skatter

Vi kan knapt snakke om politikk eller lese litteratur uten å komme over greske og latinske vendinger. Noen ganger kan det være godt å få frisket opp kildene til disse ordene.

Tekst: Terje Haugsgjerd/Foto: Pixabay

Det å lese greske myter en sen høstkveld er et av mine beste barndomsminner, som for eksempel Maj Samzelius Stjernene forteller. I den nye oversettelsen av Hesiod Theogonien ; Arbeid og dager ; Skjoldet finner vi en av de få originalkildene til disse mytene. Boken er gjendiktet av Aslak Rostad og er den første utgivelsen i Gyldendalserien Kanon: Antikkens litteratur på norsk.

Mytologien som kilde

Det antikke greske dramaet hadde en viktig posisjon i bystaten Athen, der de årlige teaterkonkurransene gav en stor produksjon av verk. Disse tok opp i seg og diskuterte normer og holdninger som var sentrale i samfunnet. Selve utgangspunktene for dramaene var den greske myteverden, med Homer og Hesiod som sentrale kilder. Dramaene fortolket og menneskeliggjorde mytenes persongalleri.

antikkenGalia est omnis divisa

Den kulturelle arven fra den gresk-romerske antikken har på mange områder vært til stor inspirasjon for ettertiden. Det er dermed interessant når det antikke kildeomfanget gjennomgås med fornyet blikk. Denne nyoversettelsen av Hesiod er en glimrende start i så måte.


 

Lørdag 6. desember kan du møte arkeolog og forfatter Knut Ødegård på Deichmanske Hovedbibliotek.

Kl.13.00 foredrar han om antikken som myte, ideal og historisk virkelighet. Arrangementet er gratis og for alle.

«Har antikken noen betydning i Norge i dag?» er foredragets tittel. Mer informasjon her.

 


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.