Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anmeldelser 23. juli 2015

Troverdig og humoristisk om tvangslidelser

Tvangstanker og psykisk sykdom er gjennomgangstema i mange av de norske samtidsromanene. Anja H. Hagelund opprettholder trenden i sin debutroman Med himmelen under oss. Men i motsetning til alle de tragiske beretningene benytter Hagelund humor i sin fortelling om Erika.

Tekst: Hege Bergravf Johnsen/Foto: Liv forlag

Hun har en direkte væremåte som gir assosiasjoner til andre litterære figurer som Ambjørnsens Elling og Pippi Langstrømpe.

Erika er 25 år gammel, og innlagt ved et sykehus i Norge. Hun har tvangslidelser og vurderes for en rekke andre diagnoser. Selv påpeker hun at det ikke er lidelser, ei heller noen tvang. Det er bare en måte å leve på. På sykehuset møter hun Ole som arbeider som lege og behandler. Sammen jobber de for å sette Erika i stand til å takle livets og sinnets utfordringer.

Med himmelen under oss

Omslaget (og for så vidt tittelen) kan gi assosiasjoner til vage sjangerbetegnelser som «løkkeskriftromaner» eller «den nye dameromanen». Dette disharmonerer imidlertid med romanens innhold.

Småfrekk, bedrevitende, selvopptatt og selvhøytidelig
Erika har levd et begrenset sosialt liv som følge av sine psykiske lidelser. Ensomhet er en del av hverdagen. Erika fremstilles i begynnelsen som en person uten spesielt mye selvinnsikt. Hun har en direkte væremåte som gir assosiasjoner til andre litterære figurer som Ambjørnsens Elling og Pippi Langstrømpe. Hun oppfattes som småfrekk, bedrevitende, selvopptatt og selvhøytidelig. Ole er en anerkjent forsker og lege som gir Erika god plass og armslag til å bli frisk.

Det er ved hjelp av møtet med Sigarmannen, som på flere måter har det vanskelig selv, at hun tar grep og begynner å se litt utenfor egen sfære.

Dynamisk forhold mellom hovedpersonene
Romanens første del foregår på sykehuset hvor Erika er gjennom en lengre behandlingsperiode. Gjennom små tilbakeblikk får vi se hvordan Erikas har levd med sykdommen, og gjennom historier fra sykehuset lar hun oss bli kjent med Ole via sin helt spesielle måte å oppfatte verden på. Det er Erika og Oles samspill som driver fortellingen fremover. Forholdet mellom hovedpersonene er dynamisk, det utvikler seg over tid, etter hvert som de blir kjent med hverandre. Erika tør etter hvert opp overfor Ole, og man kan ane en gryende begeistring og glede over han. Vendepunktet i fortellingen kommer når Ole forteller at han har fått en stilling ved et annet sykehus, og Erika får tildelt en annen behandler. Ikke lenge etter dette anses Erika frisk nok til å komme hjem.

anja-Hagelund

Å ta grep og se utenfor seg selv
I fortellingens andre del har Erika kommet hjem. Hun anskaffer en katt og forsøker å leve etter beste evne i leiligheten. Katten bidrar til at Erika kommer i kontakt med en person hun kaller for Sigarmannen. Sigarmannen er også en person som sliter med sitt. De blir etter hvert venner og Erika retter sin oppmerksomhet og omsorg mot han og katten. Det er ved hjelp av møtet med Sigarmannen, som på flere måter har det vanskelig selv, at hun tar grep og begynner å se litt utenfor egen sfære. Sigarmannen beskrives som en einstøing. Sakte utvikles et vennskap mellom de to sjelene som lever på utsiden av samfunnet. Slutten er åpen og full av håp.

”Ole synes sjampoen er helt fin. Det er den samme han har hjemme. Nettopp, sier jeg. Det er slett ikke en god sjampo, han kan jo bare se på sitt eget hår.” (s. 24)

Humor og naivistisk språk
Romanen er holdt i et kortfattelig og enkelt språk. Store deler av fortellingen er dialog. Erikas personlighet og væremåte bidrar til en del ufrivillig komiske situasjoner og replikkvekslinger. Humor er et virkemiddel som benyttes aktivt igjennom hele fortellingen. Språket tenderer til naivistisk, og det er dette som skaper mye av humøret i boka.

Begrensninger, men håp
Å skrive om psykisk sykdom kan være vanskelig, men Med himmelen under oss kan bidra til innsikt. Hagelund har klart å gi Erika en troverdighet og en egen stemme. Vi får se hvordan Erika får sitt liv begrenset av psykisk sykdom, men romanen gir også håp.

 

*

 

Anja Hagelund (f. 1987) kommer opprinnelig fra Trondheim, men bor i dag i Oslo. Hun debuterte med boken Med himmelen under oss i januar 2015.

Én kommentar til “Troverdig og humoristisk om tvangslidelser”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.