Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 15. desember 2011

Norges opera- og balletthistorie

Norges opera- og balletthistorie er kulturhistorie som er samlet i en stor bok som ble utgitt i fjor. Her finner du masse ukjent bildestoff der H.M. Dronning Sonja har skrevet en innledning. Du kan selv ta del i historien ved å låne boken på Deichmanske bibliotek.

Interessen for opera og ballett er stor. Folk har gått mann av huse for å se opera og ballett i 250 år her til lands. Og Norge har hatt store internasjonale stjerner lenge før Kirsten Flagstad. De er ikke glemt, for denne fargerike historien er altså samlet i boken Norges opera- og balletthistorie.

Norges opera- og balletthistorie er resultat av et forskningsprosjekt som startet i 2001 ved UiO. Boken fremstår i stort format med mye nytt stoff. Det er lagt vekt på å gjøre innholdet tilgjengelig for alle. Det er både underholdende og spennende, ikke minst med de mange bildene og illustrasjonene, de fleste publisert for første gang

Flere fagfolk står bak teksten med hovedredaktør, prof. i musikkvitenskap, Arvid O. Vollsnes ved Universitetet i Oslo i spissen. Andre medarbeidere er blant flere Harald Herresthal, tidligere ballettsjef Anne Borg, Trond Berg Eriksen, og Ketil Bjørnstad.

Det er kvinner som har båret frem mye av den norske opera og balletthistorien. Den Norske Opera ble første gang etablert i Tivoli i Kristiania i 1883 av Olefine Moe og Mathilde Lundstrøm. På tre år serverte de 22 operapremierer til lave billettpriser, så alle skulle ha råd til å komme. Da hadde det allerede vært operafeber i hovedstaden og andre norske byer i mange år. Boken er også institusjonen Den Norske Opera & Balletts historie, og den forteller hvordan Operahuset så dagens lys og ble til en av våre største turistattraksjoner og ikon for Norge i utlandet.

”Unikt og rikt praktverk”, uttaler NRK kulturnytt. ”Kulturhistorisk storverk”, skrev VG under lederplass.

Lån Norges opera- og balletthistorie på Deichmanske bibliotek.

Bilde fra boken Norges opera-og balletthistorie.
Verdis komiske opera Falstaff fra Den norske Opera i 2001 med Tone Kruse og Jonathan Veira.
Foto: Erik Berg DNO&B

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter