Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 14. januar 2012

Jean-Michel Jarre: Elektronika-pionér

Jean-Michel Jarre er en pionéer og myteomspunnet figur innen elektronisk musikk. Han fikk sitt store gjennombrudd med det klassiske albumet Oxygene i 1976.

Tekst: Victor Josefsen

På sensommeren i 2010 spilte han for 15 000 mennesker ved Akershus festning. I 2011 spilte han for et fullsatt Oslo Spektrum og for godt og vel 3000 i Vestlandshallen. Jean-Michel Jarre imponerte også musikalsk – og han spilte selvsagt på laserharpen – og med lasereffektene. 28 oktober spiller han i Oslo Spektrum.

Franskmannen har solgt over 80 millioner album i løpet av karrieren, men er like kjent for sine ekstravagante konserter arrangert på kulturhistoriske landemerker som Akropolis i Athen, pyramidene i Kairo og Eiffeltårnet i Paris. Konsertene består av storslagen musikk og visuelle virkemidler. Han har rett og slett skapt sin egen sjanger av multimediale opplevelser og bidratt til å få elektronisk musikk ut til de store massene. I tillegg er han kjent for sin bruk av den tidligere nevnte såkalte laserharpen, et elektronisk instrument som sender ut laserstråler. Jean Michel Jarre spiller på disse laserstrålende som om de skulle ha vært gitarstrenger.

Dagens elektronikautøvere skylder Jean-Michel Jarre mye. Daft Punk, Moby , Röyksopp, The Chemical Brothers og hauger av andre artister er påvirket av trollmannen fra Lyon.

6. mai slipper Jean-Michel Jarre oppfølgeren til ”Electronica Volume 1: The Time Machine”. Nylig ble siste gjesteartist ”Electronica Volume 2: The Heart of Noise” avslørt og det var ingen ringere enn varlseren Edward Snowden som er med på sporet ”Exit”.

 

 

 

 

 

Artikkelen er oppdatert 4. mai 2016.

 

Her kan du søke etter og låne bl.a. musikk, noter, DVD’er og filmer i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter