Kvinnedagen er her, og det feirer vi med Riot grrrl!

chicksonspeed Chicks on Speed

Kvinnedagen er her, og det feirer vi med Revolution Girl Style Now! Riot grrrl var en rebelsk jentebevegelse som sparket godt fra seg på tidlig nittitall. 

Egenprodusert musikk- og fanziner og konserter via egne jentenettverk var resepten, og Revolution Girl Style Now! var parolen. Riot grrrl representerte Girlpower lenge før ordet var på alles lepper og jenteopprøret var motpolen til den tradisjonelle mannsdominerte musikkbransjen. Gruppa Bikini Kill var riot grrrl bandet framfor noen og albumet Pussy Whipped er et must have!

Bikini Kill

Bikini Kill – Rebel Girl
YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

Etter noen hektiske år lå riot girlsa nede for telling. En av årsakene var feileksponering i media. Men Chicks on Speed revitaliserte riot grrrlspiriten i 97. Og på begynnelsen av 2000-tallet ble …Speed, sammen med f.eks. Peaches, hypa som The Next Big Thing.

Peaches

Peaches – Boys Wanna Be Her
YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

Electroclash var respons til sjelløs klubbing uten personlighet. Utrykket var edgy og sarkastisk. Image og mote var kløktig og distansert. De involverte befant seg altså i skjæringspunktet kunst, mote og musikk. De fleste av electroclasherne endte opp som fotnote i musikkhistorien, men Chicks on Speed og Peaches har holdt fanen høyt.

Le Tigre

Chicks on Speed – We Don’T Play Guitars
YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

For en del år siden slapp Chicks on Speed samleplata Girl Monster, som omfatter riot grrrl artister. Og andre som var delaktige i framveksten på 90-tallet er fortsatt aktive. Ikke minst Kathleen Hannah (Bikini Kill), dama som startet fanzinen Riot Grrrl, som bevegelsen tok navnet sitt fra. Hannah kjørte etter hvert hardt på i bandet Le Tigre på slutten av nittitallet, men tok en velfortjent hvilepause. Chicks on Speed er fortsatt alive and kicking.

Kathleen Hanna (Bikini Kill) poserer i NYU’s Fales Library

Kathleen Hanna (Bikini Kill) har donert fanziner, korrespondanse og materiell m.m. til NYU’s Fales Library, et perfekt utgangspunkt for dagens feminististiske grupper.

The Julie Ruin er Kathleen Hannas nye prosjekt. Etter oppløsningen av Bikini Kill produserte hun plata «Julie Ruin» innen hun altså startet bandet Le Tigre i New York i 1999. Senere ble soloprojektet hennes til gruppen The Julie Ruin, og i 2013 utga de albumet «Run Fast», Et  album med herlige låter som «Oh Come On», «Ha Ha Ha». Og akkurat de to låtene kan du selv sjekke under, framført briljant på Pitchfork Music Festival for et par år siden. Sjekk også den nye plata «Hit Reset».

 

TheJulieRuin1 The Julie Ruin på Øya 2015. Foto: Nikolaj Blegvad – www.nikolajblegvad

 

 

På Øya i 2015 år leverte Kathleen Hanna og The Julie Ruin en like briljant framføring med sterke statement.

TheJulieRuin3 The Julie Ruin på Øya 2015. Foto: Nikolaj Blegvad – www.nikolajblegvad.

TheJulieRuin4 The Julie Ruin på Øya 2015. Foto: Nikolaj Blegvad – www.nikolajblegvad.

 

Jeg hekter på den offisielle videoen til The Julie Ruins»Oh Come On» og en Le Tigre-favoritt.

 

Du kan låne musikk av riot grrrl-jentene hos oss. Vi anbefaler også boka Girls to the front : the true story of the riot grrrl revolution.

Girls to the front the true story of the riot grrrl revolution

Saken er oppdatert 8. mars 2017.

 

Sjekk også:

Med forbilder som The Ramones, Babes In Toyland og Bikini Kill

En av de morsomte «Revolution Girl Style Now!»-låtene å oppdrive

Albumanbefaling: Peaches – I Feel Cream

Comments
6 Responses to “Kvinnedagen er her, og det feirer vi med Riot grrrl!”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Les mer om Bikini Kill i Riot grrrl-saka vår. Del denne saken på:DelFacebook Categories: Bokanbefalinger, CD-anbefalinger, DVD-anbefalinger, Noteanbefalinger, Videoanbefalinger Tags: 60s pop hooks, 60s pop og indie med en punka twist, Babes In Toyland, Bikini Kill, Brooklyn-jentene, Burt Bacharach Cassie Ramones største inpirasjonskilde, de übersjarmerende gitarsoloene, en sjelden blomst av hipsterband, et av USA mest heftige unge band, Fortsatt heftig Vivian Girls, garasje, gitarstøy og melodisk sødme, indiepop med flust av energi, lush, omfavnet av hipsterne, På Vivian Girls sitt tredje album Share The Joy, rock chick, shoegaze, Sleater Kinney, snakkis på mørke rockebuler, The Ramones, The Shirelles, thrash, Videoanbefaling Vivian Girls Take It As It Comes, Vivian Girls Share The Joy Kommentarer (0) Tilbakespor (0) Skriv en kommentar Tilbakespor […]

  2. […] Les: Kvinnedagen er her, og det feirer vi med Riot grrrl! […]

  3. […] appetitten. Uten å være kopikatter har de tatt inn over seg mye av råskapen og attityden til riot grrrl bevegelsen, det rytmiske i 1980-talls b-boy hiphopen og skapt en nesevis forførerisk sammensmeltning av […]

  4. […] også: Kvinnedagen er her, og det feirer vi med Riot Grrrl! «I Only Fucked You As A Joke» er en av de morsomte «Revolution Girl Style […]

  5. […] var hiphop/elektronika-artisten Uffie født. Uffi er like grov i kjfeten som Peaches (les om henne her og her), men mye yngre og mindre rocka enn sin canandiske storesøster. Hun rapper stort sett om […]Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!