Øya 2012 – St. Vincent

I år skulle jeg endelig få oppleve Björk på scenen. Torsdagspasset på Øya var forlengst innkjøpt. Men siden jeg ikke hadde noe forhold til de andre artistene som skulle opptre denne dagen, bestemte jeg meg for å gjøre litt lytte-research på forhånd. Jeg jobber jo tross alt i en av Norges største musikksamlinger (Deichman!), så jeg lånte med meg en bunke med CD’er hjem: John Maus? Nope – ikke helt min greie. The Afghan Wigs? De burde jeg strengt tatt fått med meg den gangen de kom – nå syntes jeg det virket litt kjedelig. St. Vincent? Snåle greier. Rock eller kunst eller begge deler? Intellektuell damepop eller moderne technopunk? Sakte men sikkert ble jeg sugd inn av denne særegne musikken.

Det første jeg tenkte når St. Vincent, eller Annie Clark som hun egentlig heter, entra scenen på Øya, var «Wow, det er hun som spiller gitar også!» Jeg hadde av en eller annen grunn (sikkert sjåvinistisk) trodd at hun hadde med seg en mannlig gitarist. Gitaren til St. Vincent er helt sentral i musikken hennes, like mye som vokalen. Den er energisk, høylydt og tung, med en slags synthbass-fusslyd – en elektronisk Hendrix på syre (vel … enda mer syre!). Og hun gjør rimelig kompliserte rytmiske figurer på gitaren samtidig som hun synger – noe som ikke kan være helt enkelt å få til.

Konserten starter med «Marrow» (H-E-L-P me) fra hennes andre skive Actor. Det er tøft. Det er jævlig tøft, og jeg må nærmere. Den tynne damen med gitar beveger seg trippende og spastisk på scenen. De sorte krøllene faller ned i ansiktet og får meg til å tenke på Marc Bolan. Hun har en utvilsom «star quality» – en selvbevisst utstråling blandet med pønkete aggresjon og desperat hudløshet: «Best find a surgeon // Come cut me open», synger hun i «Surgeon» fra sisteskiva Strange mercy. Det siste jeg tenker etter tre intense kvarter med St. Vincent er at jeg må se denne dama igjen. Snart.

Og Björk? Vel. Jeg tok kvelden ganske tidlig. Jeg hadde allerede fått mitt høydepunkt.

YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Comments
2 Responses to “Øya 2012 – St. Vincent”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Hun har en utvilsom «star quality» – en selvbevisst utstråling blandet med pønkete aggresjon og desperat hudløshet: «Best find a surgeon // Come cut me open», synger hun i «Surgeon» fra sisteskiva Strange mercy. Desperat kunstrock på Øya – St. Vincent! […]

  2. […] trukket fram som et høydepunkt. Smått surrealistisk å lese sitt eget navn blant storheter som St. Vincent, Feist og Willis Earl Beal, og hyggelig å være på samme liste som våre venner i HighasaKite, […]Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!