Lærerikt på Popsenteret

Popsenteret Viggo Vestel Foto Frank Michaelsen

Sosialantropolog Viggo Vestel gir oss en oppsummering av opprørets historie.

Fordypning i subkulturene tilknyttet punk, hiphop og house stod på programmet da musikkavdelingen besøkte Popsenteret for en uke siden. Altså var det en herlig nerde-dag!

Seminaret er det første popsenteret har holdt som er tilknyttet en av deres utstillinger. Formålet denne dagen var ikke å lage en dokumentar, men å stille spørsmålet: hva motiverer folk til å gå inn i subkulturer? Forskjellige perspektiver fra vidt forskjellige sjikt fikk vi av blant andre hip-hop-kjenner Øyvind Holen, rapper Tommy Tee, Dj-Olle Abstract og tidligere politimester Ingelin Killengren.

90-tallskameratene

Tommy Tee forteller at det fortsatt finnes mange hip-hop fans i politiet. «Dessverre.»

Sammen kunne de mimre. Killengreen om oppskårne politihester i forbindelse med demonstrasjonsopptøyer, Tommy Tee fortalte om et miljø som i utgangspunktet var et sunt ungdomsmiljø men som etter hvert ble mer preget av vold, Olle Abstract om hvordan politiets rave-kommisjon sendte de yngste og kjekkeste politimennene inn som spanere. Spennende saker det her – etter hvert også med temperatur under paneldebatten. Tommy Tee oppsummerer noen av følelsene avslutningsvis ved å si at det «fortsatt finnes mange hip-hop fans i politiet. Dessverre.»

Utstillingen «Under radaren»
Etter seminaret var det tid for å se på den nye utstillingen «Under radaren». Denne viser også en fin balanse mellom å fremstille  subkulturen i seg selv samt øvrighetens reaksjoner på den. Utstillingen hviler tungt på videovisningene der vi blant annet får se blitzernes «take-over» av bystyremøte – komplett med rappelering fra galleriet + morsomt NRK-intervju med skadefro politimann (Willy Haugli, red. anm.) som ikke makter å legge skjul på hvor gøy han synes det er å «krige» med ungdommene.

Hvis du lurer på hvordan et rave på 90-tallet så ut, skal du titte inn dette vinduet.

I utstillingsområdet skapes en mørk, «undergrunnsaktig» atmosfære gjennom bruk av fiffige projeksjoner og sparsommelig belysning. Utstillingen er lovlig fort unnagjort dersom man ikke tar seg god tid i videorommene, men det er tross alt her gullet finnes.
Ikke helt som utstillingsrommene på IKEA: Dette rommet forestiller miljøet i et  okkupert hus.

Ikke helt som utstillingsrommene på IKEA: Dette rommet forestiller miljøet i et okkupert hus.

Dagen på Popsenteret ble avsluttet av de hardtslående Haraball.

 

Comments
One Response to “Lærerikt på Popsenteret”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] I sommer blir det full fart på Popsenteret i Oslo. Mens barna jakter musikkskatter og prøver seg i rampelyset, kan de voksne få med seg fire etasjer med musikkminner samt temautstillingen «Under radaren» om subkulturer i Oslo fra 1980 til 2000. […]Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!