Rocket from the Tombs – The Day the Earth Met the Rocket From the Tombs

Alle må starte en plass, og frontfigur i Pere Ubu, David Thomas,  startet med Rocket from the Tombs.

rocket

Rocket from the Tombs ga aldri ut noe mens de holdt på, David Thomas og Peter Laughner dannet Pere Ubu allerede høsten 1975. Og Cheetah ChromeJohnny Blitz dannet, sammen med Stiv Bators, Dead Boys i 1976. Men i 2002 tok endelig Smog Veil Records til fornuft og ga ut The Day the Earth Met the Rocket From the Tombs: En plate som for det meste inneholder demoer og liveopptak, men som allikevel er et viktig tidsdokument.

Første halvdel av platen er viet til en loftsøvelse gruppa gjorde tildlig i 1975, og det er ikke  snakk om noen kvalitetslyd her, de(t) skurrer og skriker tvers igjennom. Men det er, etter min mening, noe av det beste med hele plata. Det er skittent og rått, og det er lyden av støyende sonisk gull vi hører. Andre halvdel av plata er liveopptak gruppa gjorde mai/ juli -75, og det skramler og ramler avgårde i et forrykende tempo her også. Det er forsåvidt bedre lyd på opptaket, men noe av energien mangler, og låtmaterialet er ikke like interessant som på loftsopptakene. Du finner riktignok perlene Sonic Reducer (en personlig pønk-favoritt, jupp, red anm.) og Final Solution, som skulle bli viktige sanger for henholdsvis Dead Boys og Pere Ubu senere. Og selv om det er skuffende at David Thomas ikke synger Final Solution selv, tar han igjen til gangs på en herlig rufsete versjon av The StoogesSearch & Destroy.

Alt i alt er dette forståelig nok en ujevn plate, men den inneholder noen av de sangene som senere skulle bli Pere Ubus mest kjente sanger, i tillegg til Final Solution finner du også 30 Seconds Over Tokyo og Life Stinks. Og det er liten tvil om at det var her, gjennom en blanding av hard rock, metal, og artrock et viktig frø til amerikansk punk ble plantet.

Pere Ubu ga for øvrig ut Lady from Shanghai tidligere i år (altså 210, red.anm.), og David Thomas fyller 60 år i juni, så det er fremdeles godt med liv i den karen.

I 2014 kom Pere Ubu med ny skive, Carnival of Souls.

 

 

Du kan låne flere av disse albumene hos oss.

 

Saken er oppdatert 26.oktober 2016.

Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Avdelingsleder:
ann.kunish@
kul.oslo.kommune.no

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!