Ukas tips!

I dag er det 20 år siden Kurt Cobain tragisk endte sine dager.

 

Nirvana

 

Nirvana ble allemannseie med albumet Nevermind (1991), spesielt med låten Smells Like Teen Spirit, som ved hjelp av heftig MTV-rotasjon herjet hitlistene tidlig på 90-tallet. Sammen med MudhoneySoundgarden, Pearl Jam, og en hel haug med andre langhåra rockere, la Nirvana grunnlaget for det som skulle få betegnelsen grunge, og fikk samtidig en hel generasjon til å gå med hullete bukser og tømmerskjorter.

Grunge var en blanding av heavy metal og punk, inspiret av soundet til The Stooges og Black Sabbath, og holdningen til punken, med mye fuzz, forvrengte gitarer og tekster om angst og apati. Mudhoney, Soundgarden, Pearl Jam og Nirvana var alle tilknyttet det toneangivende indieselskapet Sub Pop, hvor Nirvanas første album, Bleach (1989) kom ut. Men Nirvana signerte allerede året etter med Geffen Records, eid av mektige Universal, og tok dermed et steg opp i elitedivisjon.

Mange mente at Nirvana ble for mainstream og ødela kredibiliteten ved å gå over til et stort kommersielt selskap, men Nirvana satte Seattle på kartet og gjorde hard rock til det mest populære fenomenet på det tidspunktet. De danka til og med ut Michael Jacksons DangerousBillboard 200-listene.

Den umiddelbare suksessen til Nirvana kom overraskende på gruppa selv, spesielt Kurt Cobain, som aldri ble komfortabel med oppmerksomheten og søkelyset han havnet i. Det spekuleres fremdeles i om han ble drept og ikke begikk selvmord, men mange har påpekt at signalene var tydelige lenge før han ble kjendis; en trøblete familiebakgrunn, og et narkotikamisbruk som kunne fått de fleste til å gå under, tok til slutt knekken på ham. Kurt Cobain ble bare 27 år, og dermed et tragisk medlem av The 27 Club, som fra før av hadde Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin og Jim Morrison som velkjente medlemmer.

 

nirvana_nevermind_cover

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, noter og bøker i Deichmans katalog

 

Comments
One Response to “Ukas tips!”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] også: Ukas tips! I dag er det 20 år siden Kurt Cobain tragisk endte sine dager Konsertanbefaling: The Afghan Whigs 29. juni på Rockefeller The Afghan Whigs på Øya: Høres […]Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!