Ukas tips!

Lonnie Mack – The Wham of that Memphis man (1963)

 

Low down, funky, butt-kickin’ roadhouse rock’n’roll. Det er hva denne platen handler om.

En hvit gitarist som er svartere enn Jimi Hendrix. Dette er skitten, svett og kåt dansemusikk, musikk med det ene beinet i 30-tallets Beale Street og det andre i elektrisk rock’n’roll. En desperat utgave av Booker T & the MG’s, med en gitarist som blør fra fingrene og synger slik at den mest hardbarkede soulfan får tårer i øynene.

Lonnie Mack fikk sin første gitar når han var fire år, og vokste opp med countrymusikk, rhythm and blues og gospel fra den lokale menigheten i Harrison. Han slutter skolen etter et slagsmål med læreren og kjøper seg sin andre gitar i 1958, en Gibson Flying V. Med denne gitaren forsørget han seg som musiker i studio, og på konserter, bak legender som Freddie King og James Brown.

22 år gammel får han en hit med instrumental-låten «Memphis», som han plukket fra B-siden på en Chuck Berry-singel. Dette er gjennombruddet, og første spor på denne platen. Men Lonnie var ikke bare en utrolig gitarist, han synger som en Svart Gud på «Where There’s a Will There’s a Way», som du kanskje har hørt med The Blind Boys of Mississippi – han la heller ikke fingrene imellom når det gjaldt intensiv og sjelfull sang.
YouTube sitt forhåndsvisningsbildeMen det skal bli enda bedre, hør bare på «Why», som er min favoritt. Lonnie er her ensom, fortapt og uttrykker dette på en hjerteskjærende måte. Koringen og blåserekken underbygger dette samtidig som vår mann faller ned på kne og utstøter i desperasjon: «Sometimes I get so lonely…». Høydepunktene står i kø på denne platen enten du liker soul, blues eller bare musikk som på en magisk måte løfter deg.

Saka er hentet fra Stavanger Musikk- og filmbiblioteket sin blogg M&F-bloggen
Tekst: Olav Nilsen

Du kan låne Lonnie Macks album Memphis Wham!Deichmanske bibliotek, Musikkavdelingen

Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!