Smith synger i skogen

Horses, Patti Smiths debutalbum kom ut for 40 år siden, og feires ved å spilles i sin helhet rundt omkring i verden. I går spilte hun i Bergen, og nå er det altså Oslos tur når hun i kveld kommer til Norwegian Wood-festivalen.

 

horses

 

Horses er blitt karakterisert som et av rockhistoriens viktigste album, og Patti Smith blir fortsatt referert til som rockens førstedame. Dama er blitt 68 år, men er fortsatt full av energi og spillelyst. Det er femte året på rad hun gjester oss, så jepp, hun er en svoren norgesvenn.

John Cale, den legendariske Velvet Underground-bassisten, ble valgt til å produsere Horses, og har elegant ivaretatt den enkle og råe rock ‘n’ roll lyden. Patti Smith hadde ikke drevet noe særlig med musikk før hun gikk i studio, så låtene ble i stor grad improvisert frem av bandet, med hennes frie vers lagt på toppen. På den måten skapte hun en ny form for spoken word stil, med poetiske tekster tuftet like mye på beatpoetene som på Arthur Rimbaud.

Robert Mapplethorpes ikoniske albumfoto av Patti Smith med jakka lett henslengt over skulderen er omtrent like kjent som selve plata, og har du ikke lest Just Kids-boka enda, som bl.a. skildrer et vakkert vennskap mellom de to, er det på høy tid – en perfekt sommerbok for øvrig.

I kveld har Patti Smith med seg Lenny Kaye og Jay Dee Daugherty – begge var med på originalinnspillingen i 1975, så alt er duket for at dette blir en historisk aften. Jeg ser i alle fall frem til å høre den legendariske åpningslinjen:

Jesus died for somebody’s sins but not mine

 

Patti smith

 

Les også:

Rockepoet-ikonet Patti Smith

Portrettfilmen Patti Smith – Dream Of Life & Woolgathering – Patti Smith prosastykker
 

Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Avdelingsleder:
ann.kunish@
kul.oslo.kommune.no

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!