Søk Meny Lukk
Lukk
Av: larsjunge Anmeldelser 4. februar 2016

Kunsten å lytte til musikk

Tekst: Lars Junge

I utgangspunktet er det en smal sak å lytte til musikk, men det finnes en enkel måte å optimalisere opplevelsen på – som handler om andre ting enn teknisk utstyr, musikkhistoriske konnotasjoner og teori.

ørepropper

Den legendariske hifi-journalisten Steve Guttenberg skrev nylig om teknikken i sin spalte på cnet.com. Han hadde hørt en podcast der konseptkunstneren Marina Abramovic fortalte om en performance der publikum måtte sitte i ro i 30 minutt med støyreduserende hodetelefoner i forkant av en livefremføring av J.S. Bachs “Goldbergvariasjonene”.

En halvtime med total stillhet «nullstiller» hjernen for inntrykk, og klargjør den for en mer intens form for lytting. Opplevelsen av musikk blir betydelig sterkere om man ikke bare setter på en plate uten videre. Man blir mer åpen for musikken, og kommer dypere inn i den dersom man forbereder hjernen for inntrykk på denne måten. Det virker som en form for meditasjon, men man skal altså ikke drive å repetere mantra eller noe slikt.

Puristen Guttenberg eier selvsagt ikke støyreduserende hodetelefoner (ingen modeller er Hifi nok ennå, de er i beste fall mid-fi – per i dag), men brukte i stedet noen formstøpte ørepropper/sov-i-ro i forkant av lyttingen. Resultatet ble etter sigende like sterkt som om han skulle brukt støyreduserende hodetelefoner. Man kan også bruke et stille rom, dersom man har det. Sansedeprivasjon er jo for så vidt ikke noe nytt konsept, men å bruke det for å få en opphevet lytteopplevelse er uansett et interessant grep.

Guttenberg er begeistret over effekten det hadde på lytteopplevelsen. Dette er tross alt en mann som lever av å finlytte til hyper-raffinert high end musikkutstyr, og har allerede gjort det i en mannsalder. Først prøvde han seg på Goldbergvariasjonene, dog uten at det resulterte i den store åpenbaringen. Umiddelbart etterpå hvilte han ørene/inntrykkene i nye 30 minutter, før han satte på Miles Davis “Live in Europe, 1967”, og da følte han et klart sterkere bånd til musikken, og opplevelsen av den gamle innspillingen ble mye mer levende enn tidligere. Forskjellen var helt klart følbar, og mer enn subtil.

Prøv selv! Sett av litt tid, skru av TV’en og sett mobiltelefonen på lydløs. Putt litt bomull eller skumpropper i ørene og slapp helt av i 30 minutter før du setter på en favorittplate.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter