Lån julenoter på biblioteket

Spesialbibliotekar Anne Cathrine Johansen gir deg julenotetipsene. I gul sone på Hovedbiblioteket kan du låne alt du vil spille i jula.

Tekst : Wera Birgitte Holst
Foto: Frank Michaelsen

O helga natt

– Denne har vi lånt ut så mye at vi måtte kjøpe nye eksemplarer i fjor.

Anne Cathrine Johansen står med et velbrukt notehefte i hånda: O helga natt for sang og klaver, som er en av våre mest utlånte julesang-noter.

Det populære noteheftet ligger i en eske med noter på enkeltsanger, deriblant flere gamle noter fra første halvdel av 1900-tallet.

Et utvalg av våre julenoter.

 

Populært i gamle dager

På den tiden var det mer vanlig å skaffe seg noter enn nå.

– Før de begynte med plater, var det notene som gjorde musikken kjent. Folk spilte selv på instrumentene som stod rundt omkring, alt fra gitar til trampeorgel, forteller Johansen.

Også når platene ble vanligere i norske hjem foretrakk mange å kjøpe seg noter og spille selv:

– Noter var forholdsvis billig i forhold til plater, de kostet bare kr 1,50 i første halvdel av 1900-tallet. Og plater var skjøre saker, de tålte ikke like mange avspillinger som plater gjør i dag. Da var det jo greit å kunne spille selv, forklarer Johansen.

 

 

I «Julens favoriter» finner du populære julesanger med pianonoter til.

 

Julenotesamlinger

Tilbake i nåtiden foretrekker mange å låne notesamlinger i stedet for noter over enkeltsanger, sier bibliotekaren, og kommer med noen eksempler fra utvalget:

Vil du låne noter i jula? Kom innom gul sone på hovedbiblioteket, så hjelper vi deg å finne fram!
 

Noter til 80-tallets største julehit: «Last Christmas» av Wham.

 

Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!