Lån julenoter på biblioteket

Bibliotekar Anne Cathrine Johansen gir deg julenotetipsene. På Hovedbibliotekets musikkavdeling kan du låne alt du vil spille i jula.

Tekst og foto: Wera Birgitte Holst

 

O helga natt

– Denne har vi lånt ut så mye at vi måtte kjøpe nye eksemplarer i fjor.

Anne Cathrine Johansen står med et velbrukt notehefte i hånda: O helga natt for sang og klaver, som er en av våre mest utlånte julesang-noter.

Det populære noteheftet ligger i en eske med noter på enkeltsanger, deriblant flere gamle noter fra første halvdel av 1900-tallet.

- De var flinke til å dekorere notene før, kommenterer Johansen og viser frem et omslag av den vakre, gamle sorten.

– De var flinke til å dekorere notene før, kommenterer Johansen og viser frem et omslag av den vakre, gamle sorten.

 

Populært i gamle dager

På den tiden var det mer vanlig å skaffe seg noter enn nå.

– Før de begynte med plater, var det notene som gjorde musikken kjent. Folk spilte selv på instrumentene som stod rundt omkring, alt fra gitar til trampeorgel, forteller Johansen.

Også når platene ble vanligere i norske hjem foretrakk mange å kjøpe seg noter og spille selv:

– Noter var forholdsvis billig i forhold til plater, de kostet bare kr 1,50 i første halvdel av 1900-tallet. Og plater var skjøre saker, de tålte ikke like mange avspillinger som plater gjør i dag, og da var det jo greit å kunne spille selv, forklarer Johansen.

 

nærbilde anne cath

Anne Cathrine Johansen viser frem julenotesamlingen uten kristent budskap. Den er utgitt av Human-Etisk forbund.

 

Julenotesamlinger

Tilbake i nåtiden foretrekker mange å låne notesamlinger i stedet for noter over enkeltsanger, sier bibliotekaren, og kommer med noen eksempler fra utvalget:

  • World carols for choirs. Julesanger fra hele verden fra Argentina til Ghana, arrangert for kor. Både på originalspråk og engelsk.
  • Julens vakreste dikt og sanger: Julefortellinger, dikt og sanger.
  • Når nettene blir lange. En illustrert julesangbok uten kristent budskap, støttet av Human-Etisk Forbund. Eksempler på sanger er O jul med din glede, Einerbærbusk og Grisetrøstevise.
  • Alle tiders julesangbok. En samling med alle typer julesanger med besifring. Alt fra Mary’s Boys Child til Jeg så mamma kysse nissen.
  • En musikalsk julekalender. Taffelmusikk eller julemelodier uten tekst. Hvis du vil jazze opp julestemningen ved pianoet har vi Jazz on a winter’s night, som også er uten tekst.

Vil du låne noter i jula? Kom innom musikkavdelingen på Hovedbiblioteket, så hjelper vi deg å finne fram!

 

Et utvalg av våre julenoter

Et utvalg av våre julenoter

 

Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!