Et viktig stykke jazzrockhistorie: Mahavishnu Orchestra – Birds of Fire (1973)

mahavishnu birds of fire

 

På slutten av 60-tallet begynte elektronikken å gjøre sitt inntog i jazzen.

I spissen for denne utviklingen var Miles Davis, og han var med å skape en ny stil som blir kalt jazzrock (eller fusion).
Det var andre musikere som hadde vært enda tidligere ute med sammenblandingen mellom jazz og rock, både fra jazzsida (bl.a. Larry Coryell) og rockesida (bl.a. Cream og Soft Machine), men Miles Davis var utvilsomt den viktigste pioneren i jazzrock og da kanskje først og fremst gjennom å bli en “skole” for flere av de viktigste jazzrockmusikerne i historien (Chick Corea, John McLaughlin, Herbie Hancock, Josef Zawinul mfl.).

Corea hadde bandet Return To Forever, Hancock hadde Headhunters, Zawinul ledet Weather Report sammen med Wayne Shorter og John McLaughlin var frontmannen i det kanskje råeste jazzrock bandet på 70-tallet, Mahavishnu Orchestra.
Alle disse bandene var helt sentrale da jazzrock ble sementert som en egen sjanger på 70-tallet.

Plata “Birds of Fire” er heftig stykke musikk der McLaughlin er ansvarlig for råsterke komposisjoner og der guppa viser et imponerende samspill.
Et viktig stykke jazzrockhistorie.

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av Mahavishnu Orchestra og andre artister i Deichmans katalog

 

Saka hentet fra Stavanger Musikk- og filmbiblioteket sin blogg M&F-bloggen
Tekst: Knut Tore Abrahamsen

Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!