Filmskaperen George A. Romero er (levende) død

birth of the living dead

Hjernen bak den moderne zombiefilmen slik vi kjenner den i dag, er gått bort – sakte med armene strukket ut foran seg.
Amerikanske George A. Romero er mest kjent for «Night of the living dead» (1968), «Dawn of the dead» (1978) og «Day of the dead» (1985). Trendesettende, groteske og fascinerende filmer som står seg godt den dag i dag. Kanskje spesielt debutfilmen «Night of the living dead» ser overraskende bra ut i dag, kanskje fordi den er gjort i svart/hvit. Zombien sies å være det eneste vaskeekte amerikanske filmmonsteret. Vampyrer og varulver er europeiske idéer. Strengt tatt kommer vel zombien fra haitisk folklore, men i populærkulturen var amerikanerne de første til å ta tak i denne spesifike figuren.

I de senere år har zombier igjen gjort inntog på på lerret og skjerm. Da gjerne i form av remakes av Romeros klassikere, som «Dawn of the dead (2004) av Zack Snyder og «Day of the dead» (2008) av Steve Miner og hyllesten «Shaun of the dead» (2004) av Edgar Wright.
På TV er det vanskelig å komme unna supersuksessen The walking dead som foreløpig er inne i sin syvende sesong.
I tillegg til dette er det utallige zombiefilmer av ymse kvalitet. Men fellesnevneren er den samme: de er levende døde og de er ute etter å spise hjernen din. Før eller siden får de tak i deg, selv om de stavrer rundt aldri så sakte.

Apropos å stavre rundt som levende døde: på Hovedbiblioteket kan du plukke med deg zombie-relaterte spillefilmer, dokumentarer og tegneserier i en ny utstilling vi har satt opp til ære for George A. Romero.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!