Singelanmeldelse: Hanne Hukkelberg – «IRL»

hannehukkelberg irl

 

Artist: Hanne Hukkelberg

Singel: «IRL» (2017)

Plateselskap: Propeller Recordings

4+

 

Etter en aldri så liten pause på noen år er Hanne Hukkelberg tilbake på banen igjen med noen nye singler. I de fem årene som har gått siden «Featherbrain» har hun tydligvis fokusert mer på elektronisk musikk. Tidligere var hun mer kjent for «vindskeiv knitrepop med jazzrusk i lomma». De akustiske dagene er borte. Den Spellmansprisvinnende debuten «Rykestrasse 68» var for så vidt ganske tilgjengelig i formspråket, men platene i kjølvannet av den har vært mer utforskende og venstrevridde. Etter å ha hørt på de to siste singlene hennes i dette nye elektroniske uttrykket, låter brått hele backkatalogen hennes fremmedgjort, på sett og vis. Denne nye stilretningen fremstår likevel som et fornuftig valg. Spesielt ettersom låten «IRL» er supercatchy.

Uansett, nå er Hukkelberg altså tilbake i et vesentlig mer tilgjengelig spor. Det er ikke bare det musikalske uttrykket hennes som later til å ha vært gjennom en slags metamorfose, også stemmen virker kraftigere enn før. Hun og bandmedlem/venn Mai Elise Solberg (Ontz) har lekt seg med ulike EDM-sjangre. Før var både stemme og lyd knusktørt produsert. Nå er det mer liv i leiren. Saftige beats og bredt lydbilde med dyp bunn. Lagvis med koringer. Aparte samples (er det en gjøk?). Det låter om ikke direkte livsbejaende så i alle fall mer i retning Highasakites (nye) uttrykk. Ingrid Helene Håvik bidrar i alle fall på forrige singel, «The Whip». Kanskje ikke direkte overraskende med tanke på at begge har bånd til Propeller Recordings.

I følge presseskrivet er teksten til «IRL» er inspirert av temaer rundt den parallelle virkeligheten Hanne føler at hun lever i: Den digitale virkeligheten, om internett og sosiale medier spesielt. I så fall bør Hukkelberg lese Douglas Couplands nye essaysamling, «Bit Rot», der han skriver om hjernen sin før og etter internett. Om nettvaner. Om instant gratification. Om hvordan man bare sitter der apatisk når mobilen eller datamaskinen må restarte, man bare stirrer tomt på skjermen og venter på at den skal komme online igjen. At sånn var selve livet før. Som denne perioden mellom rebootene. Coupland er usikker på hvorvidt det er positivt eller ei å ha «hele verdens akkumulerte kunnskap» tilgjengelig i hånden hele tiden. Det er både nedslående og oppløftende på samme tid. «IRL» formidler en lignende ambivalens. Låten er både oppstemt og vemodig på samme tid. Akkurat slik god popmusikk skal være.

«IRL» er både konform og ikke konform på samme tid, litt som Jenny Hval i grunn, men kanskje litt mindre venstrevridd. Hukkelberg har lagt seg et sted midt mellom Highasakite og Jenny Hval i kommersiell appeal.

«IRL» har god produksjon, interessant komposisjon og en sterk melodilinje som fester seg fint på hjernen og kan lett bli låten som gir henne et seriøst internasjonalt gjennombrudd.

Singelen er ute nå, albumet kommer til høsten.

hanne hukkelberg

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Hanne Hukkelberg

 

Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!