Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Olav Kapperud Tema 4. februar 2011

Krig

Endelig er TV-serien vi alle har ventet på i våre hyller: ”The Pacific”. Computergrafikk og budsjetter  ingen ville trodd på for noen år siden har gjort det mulig å skape en realisme som ikke tidligere er sett i spillefilm. Serien har benyttet de to klassikerne Eugene B. Sledge: Våpenbrødre (”With the Old Breed” 1981) og Robert Leckie: ”Helmet for My Pillow” 1957 som forelegg. Sledges bok er et modnet og reflektert verk. Realistisk i sine krigskildringer og troverdig både om den unge soldatens tanker og følelser, og om den aldrende forfatterens minner og erfaringer. Leckies bok har også klassikerstatus, men er episodisk, og skjemmes etter min mening av ikke vellykkete og litt malplasserte tilløp til ironisk distanse (men jeg er ganske nøyeregnende).

Fra nærmere trakter har vi Väinö Linnas ”Ukjent soldat” . Det er en fremragende roman basert på forfatterens erfaringer fra et maskingeværkompani i den finske Fortsettelseskrigen mot Sovjet 1941-44. Den norske oversettelsen fra 1956 er basert på den svenske (litt stusslig å gjøre det på den måten), som bedre formidler stemningen og språktonen. Vel verd å lese, nærmest påkrevet, vil jeg si. Krigserfaringer er vanskelige å formidle,  og frontsoldatenes broderskap er lite og lukket. Norge har jo igjen soldater i krig, og som vi ser av avisskriveriene den siste tiden, er den verden de lever i og det språk de bruker lett å misforstå.

Av andre TV-serier er det umulig å omgå den store ”En verden  i krig” fra begynnelsen av syttiårene. Det er ren dokumenterfilmserie fra Thames Television i 26 episoder. Da den ble laget var ennå en del av de ledende aktører (generaler og admiraler) i live, og vi får intervjuer med dem så vel som med ordinære soldater og vanlige mennesker. Ikke den aller beste bildekvaliteten, men opplysninger finnes her som ikke er andre steder. En av de beste dokumentarserier noensinne, og en av de dyreste. En annen serie om annen verdenskrig som bør nevnes er Ken Burns: ”The War” . Den er kulturhistorisk i sin behandling og vi følger et utvalg amerikanske personer og deres familier gjennom krigen. Intervjuer og mange interessante filmklipp fra fronten og hjemme.

Og  glem heller ikke Time-Lifes store verk om annen verdenskrig . Opprinnelig utgitt i 20 bind, kronologisk og tematisk ordnet, med hovedvekten på det fantastiske billedarkivet disse redaksjonene har. Verket ble siden utvidet, flere temabind kom med ujevne mellomrom i 80-årene. Til sammen ble det 39, men bare hoveddelen ble utgitt i Norge.

I det jeg avslutter kommer ymseredaksjonen løpende med siste utgave av Historisk Tidskrift (4/2010, svensk) og forteller at det er et temanummer om den franske strukturhistorien. Her finnes mange gode artikler, bl.a side 762: «Kan ingenting hända? Om orörlig historia och  det absurda i la longue durée»

Olav

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *