Søk Meny Lukk
Lukk
no image
Av: Olav Kapperud Tema 15. mars 2011

Forsvaret av Norge

Og nå, som tidligere annonsert, endelig noe nytt fra vestfronten. General (R) (det betyr gått av med pensjon) og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen har nettopp utgitt en bok om Forsvaret som er nyttig lesning. Det er mange motstridende og pussige innspill i det lille som er av offentlig debatt omkring endringene i forsvaret. Kort (og gæli) fortalt har vi gått fra et vernepliktsforsvar som vern mot en invasjon (à la 1940), ”kaldkrigsforsvaret” som det noen ganger kalles, til en profesjonell innsatsstyrke som kan settes inn hvor som helst på kort tid (Telemark Bataljon). Dette har skjedd på veldig kort tid. Viljen til vern av nasjonen er forankret i politikken og folket på mange forskjellige måter, og ikke alle er overbevist om at et mindre forsvar vil bli bedre forsvar. Diesen skriver saklig og greit, og slett ikke bare for de som er godt informert fra før. Endringene settes inn klar politisk og historisk sammenheng, og han argumenterer for et lite, profesjonelt og velutstyrt forsvar.

Den som er interessert i det norske vernepliktsforsvaret slik det var tenkt å fungere, finner ingen bedre bok en Gullow Gjeseths (General, R) nyutkomne ”Landforsvarets krigsplaner under den kalde krigen”. Dette er boken ”Styrke Rød” (Sovjetunionen) ville gitt hva som helst for få fatt i for førti år siden, og her kan du lese om Norges svar på en russisk invasjon. Lite kjent er at vi ikke kunne ha forsvart Finnmark, og at befolkningen skulle evakueres og alt brennes ned. Nettopp slik tyskerne gjorde i krigens sluttfase.

Ymseredaksjonen ble funnet hese og forkomne under noe granbar i nærheten av VM-tribunen, og ber oss informere om vi naturligvis har også har Norsk
Militært Tidsskrift
nær komplett fra 1831 og Norsk Tidsskrift for Sjøvesen fra 1882 og til i dag, som kan leses på biblioteket.

Og hvis du kommer over den svenske romanen skrevet av pseudonymet Harry Winter: Operation Garbo(som ikke finnes hos oss), om den russiske invasjonen av Sverige i 1980-årene, så les den. Spennende og realistisk.

Gå på biblioteket. Det er der det skjer.

Olav

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.