Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Gunnar Vilberg Tema 18. august 2011

Offside

Offside

Regi: Jafar Panahi

Iran 2005.

 

Når tolkning av religion står i veien for fotballgudene.

Året er 2005 og Iran spiller VM-kvalifiseringskamp mot Bahrain på Azadi stadion i Teheran. Folket er i ekstase. Det er nå det skal avgjøres om Iran kvalifiserer seg til VM i Tyskland.

Det geistlige Iran har bestemt at det er usømmelig og æreløst for kvinner å gå på fotballkamp, men det forhindrer ikke seks jenter i å kle seg ut som gutter for å slippe inn på stadion. Det går heller dårlig og en etter en blir de arrestert. Gjennom kvinnene og deres noe desillusjonerte fangevoktere følger vi en fotbalkamp vi ikke ser.

Filmen Offside er en humoristisk kritikk av det iranske samfunnet og illustrerer på en intelligent måte kvinners kamp for rettigheter i Iran. Filmen har høstet en rekke internasjonale priser og er absolutt verdt et lån. Dessverre er regissøren, Jafar Panahi, arrestert av iranske myndigheter.  Han ble i 2010 dømt til seks års fengsel og fikk forbud mot å lage film de neste tjuve årene.

Gunnar Vilberg

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6xF029bEi00&w=540&h=290]

 

Minner samtidig om at Mahmona Khan snakker om sin ferske bok Utilslørt : muslimske råtekster, onsdag 24.august kl.13 på Lambertseter filial. Boken har hun gitt ut sammen med Nazneen Khan-Østrem. De har redigert boken der nitten norsk-muslimske kvinner fra flere land forteller om sine liv i Norge.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.