Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Månedens bok 2. februar 2013

Månedens bok: London-bøker av Dickens, Ali og Nesser

I Oliver Twist skriver Charles Dickens om ekstrem fattigdom og nedrighet, utnytting av de svakeste og utspekulert ondskap så leseren synes det er spennende. Det er en bragd.

Oliver Twist foregår i London i 1830-årene med enorme forskjeller mellom fattige og rike. Oliver blir født på fattighuset av en ung kvinne ingen kjenner; hun dør rett etter fødselen og Oliver blir tatt hånd om av den offentlige fattigomsorgen.

Hardt arbeid
Så tidlig som mulig blir de foreldreløse barna satt til så hardt arbeid som de bare tåler. Det verste er å bli piperenser, noe Oliver unngår på hengende håret.

Liv og død
Etter flere omganger med hundsing, utsulting og trakassering, rømmer Oliver. Han blir fanget opp av en røverbande som ser store muligheter som lommetyv i denne lille gutten. Han lever nå i London i søle, skitt, illeluktende gater fulle av søppel, iskalde hus, sult og tørst. Røverne lever på samfunnets ytterkant; det er kort vei mellom liv og død og det er tett med fiender rundt dem. Oppfinnsomhet og sluhet er en forutsetning for å overleve her. Døden lurer overalt og ingen er til å stole på.

En fremtid?
Satire og humor gjør at vi i det hele tatt orker å oppholde oss i denne elendigheten. Det er en rytme og et driv i fortellingen som gjør at den er vanskelig å legge fra seg. Oliver greier å rømme fra røverne og får et glimt av en verden som han ikke visste eksisterte. Han kommer til vennlige mennesker i pene, varme hus, får god mat, omsorg og pleie.
Uheldigvis greier røverbanden å fange ham tilbake til seg og det ulykkelige livet i søle og skitt og sult fortsetter ennå en tid.

Det gode vinner over det onde også i denne boka, men det er beskrivelsen av de fattiges usle liv vi husker lengst.

OM FORFATTEREN:

Charles Dickens hadde selv vært barnearbeider; fra han var tolv år arbeidet han ti timer daglig for å holde liv i familien mens faren satt i gjeldsfengsel. Han har skrevet mange bøker som også er filmet. Hele livet gjentok han at fattigdom og uvitenhet er årsakene til kriminalitet.

LES OGSÅ:

MONICA ALI: BRICK LANE

De fleste innbyggerne i Brick Lane – en gate øst i London – er innvandrere fra Bangladesh. Nazneen er 18 år når hun kommer til London. Hun kan tre engelske ord og skal gifte seg med en mann på 40 år som har bodd her lenge og som faren hennes kjenner.

Ekteskap
Ektemannen er en ustrukturert type som er opptatt av litteratur- og kulturhistorie, og han siterer lange passasjer fra Shakespeares skuespill. Hans kjepphest er vanlige menneskers mangel på klassisk dannelse, men dessverre er han ikke så opptatt av at han som oftest mangler en jobb.
Men dette forholdet går seg til. Vi blir kjent med de hjemmeværende kvinnene som ikke ønsker å ta byen de har havnet i i bruk, men prøver å gjøre livet likt det gamle livet i landsbyen.

Bli eller dra
Det er mye klokskap og humor i denne boka, og da Nazneen etter noen år får kjøpe en symaskin og ta imot oppdrag, bidrar hun til å stabilisere økonomien. Etter 20 år, har mannen blitt så gammel at han ønsker å reise hjem igjen, og det blir den største utfordringen, nå som Nazneen har lært seg å leve i en storby og ikke i en landsby.

HÅKAN NESSER: HIMMEL OVER LONDON
På innsiden av Håkan Nessers bok finner vi kart over London, så vi skal kunne følge med når personene beveger seg rundt i byen. Når vi følger dem gatelangs, i parker, på steder og til museer, føler vi en fortrolighet som suger oss inn i handlingen.

Gravens rand
Vermin er hovedpersonen som tidligere har bodd i London i 20 år; 60-70- årene med swinging London og mye moro. Nå er han 70 år, styrtrik og dødssyk. Han kommer tilbake til London for å dø, og det skal foregå med stil. Han samler noen få personer, som ikke alle vet hvorfor de er til stede, til en sammenkomst full av hemmeligheter.

Forfatterens blikk
Samtidig skriver Nesser inn en forfatter som skriver en roman om de samme personene; han skal bare reise en tur til London for å sjekke alle detaljer før boka er ferdig. Dette er spenning på flere plan og en fryd å lese.

Omtalt av: Liv Olsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.