Søk Meny Lukk
Lukk
Av: sisselr Månedens bok 10. mai 2013

Månedens bok: Rødby-Puttgarden

Helle Helles hovedpersoner virker både veldig kjente og ganske mystiske på en gang.

I boka Rødby-Puttgarden fra 2006 er det nitten år gamle Jane som forteller. Hun er nettopp er ferdig med gymnaset, og bor sammen med søsteren Tine og den lille datteren hennes. De to har vokst opp med en fargerik mor, men uten far. Tines lille datter har kommet til på samme måte; ingen far, bare mødre.  Søstrene jobber på ferja som går over fra det lille stedet Rødbyhavn til Puttgarden i Tyskland, i tax-free sminke- og parfymebutikken. Jane er litt fortapt, hun har gode karakterer og kan gjøre hva hun vil; men hun får ikke til. På ferja møter hun Aksel som pendler, og en dag går hun av sammen med ham i Puttgarden.

Kjent, men hemmelighetsfull

Bøkene til Helle Helle overdramatiserer ikke hverdagen, den angriper heller de store spørsmålene på en stille, klar og komisk lett måte. Etter å ha lest ferdig, sitter man igjen med en følelse av man kjenner seg så godt igjen i det som fortelles om, men at det allikevel er noe i boka som ikke stemmer. Kanskje noe underlig, rart eller til og med noe skummelt. Hva var det med Jane som vi ikke får vite?

Denne følelsen kan komme av at hovedpersonene ikke forteller så mye om seg selv. Det er litt rart, for i en jeg-personfortelling tror man kanskje at man får vite mye om fortelleren. Kanskje er det nettopp derfor Helle Helle er så god; hun klarer å gjøre den jeg-personen vi leser om mystisk og gjenkjennelig på samme tid. Hva vet vi egentlig om Jane? Forteller hun sannheten om seg, søsteren og moren, og hva er det som stopper henne i å gjøre det hun kan og vil? På den måten speiler Helle Helle hvordan vi ser oss selv, tror jeg, vi forteller ikke så mye om de virkelige dårlige sidene våre, og når vi forteller om oss selv, er det opp til den som lytter å knekke koden om oss.

Om forfatteren

Helle Helles forfatterskap har blitt stort etter hvert, og også prisbelønnet, blant annet vant hun Nordisk råds litteraturpris i 2008. I tillegg til den halvbiografiske Rødby-Puttgarden, er Hus og hjem og Dette burde skrives i nåtid varmt å anbefale. De viser også mye av den samme, litt kjølige, morsomme, men også såre observasjonsevnen som i Rødby-Puttgarden, og skrevet i et godt, uromantisk språk.

Andre leseforslag

Andre danske, kvinnelige prosaforfattere er Naja Marie Aidt, hun skriver noveller om mer groteske og vonde temaer, men også ofte på en sval og sober måte. Christina Hesselholdt skriver både lett tilgjengelige familiedramaer, men også mer kompliserte poetiske romaner. Josefine Klougart er en ny stamme av kvinnelige, danske forfattere, hun er også gitt ut på norsk, blant annet romanen En av oss sover.

 

 

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.