Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Gunnar Vilberg Intervjuer 20. juni 2013

Johnny Brenna og Sigbjørn Mostue. Katt og mus i Oslos underverden

Tidligere brukte forhenværende politispaner Johnny Brenna dagene på å infiltrere Oslos hardeste kriminelle miljøer. Nå skriver han krimbøker sammen med den prisbelønte forfatteren Sigbjørn Mostue. Vi møtte begge to på et forfattertreff for de ansatte på Ryen t-baneverksted i Oslo, hvor Deichmanske bibliotek på Lambertseter bygger opp et arbeidsplassbibliotek.

«Rett bak her, på en parkeringsplass, hadde vi faste kildemøter med kriminelle,» sier Johnny Brenna og peker. Det er helt stille i kantina på t-baneverkstedet når Johnny fortsetter. «Og Shell-stasjonen her på Ryen var møteplass for de tyngste kriminelle i Oslo. Jeg vet ikke hvor mange dører jeg har vært med på å sparke inn i dette området og på Haugerud, Lindeberg og Tveita. Det blir rutine. Du vet hvem de verste bandittene i Oslo er og ser hva de gjør, og så går du hjem til familie og avslutning i barnehagen etterpå. En jobb.»

Kopi av JohnnyBrennaMostue

Foto: Fredrik Arff

Johnny og Sigbjørn har skrevet to bøker om politispaneren Axel Th. Munthe og hans partner og mentor Tobben, og deres felles kamp mot de kriminelle i Oslo. Operasjon Helena kom i 2012 og Operasjon Føniks ble utgitt tidligere i år. Axel er ikke  som alle andre krimhelter vi kjenner. Johnny hadde nemlig en betingelse for samarbeidet: hovedpersonen måtte være spaner. «Vi ville gjøre boka så troverdig som mulig», forteller Sigbjørn. «Axel er reflektert og har en filosofisk tilnærming til utfordringer. Samtidig er han en handlingens mann. Vi ville ikke ha nok en alkoholisert politimann, stappfull av psykiske problemer, virrende rundt på jakt etter spor.» «Nei, og det er heller ikke sånn det foregår i det virkelige liv», supplerer Johnny. «Det er ikke etterforskerne som er ute på gata der hvor det skjer og banker på dører. De sitter på kontorer og blir matet med informasjon. Det er spanerne som tar den jobben. De er ute og snuser, lokker og forstyrrer de kriminelle.»

Jeg vet ikke hvor mange dører jeg har vært med på å sparke inn i dette området og på Haugerud, Lindeberg og Tveita. Det blir rutine. Du vet hvem de verste bandittene i Oslo er og ser hva de gjør, og så går du hjem til familie og avslutning i barnehagen etterpå. En jobb.»

Tilhørerne følger oppmerksomt med mens Sigbjørn og Johnny forteller om bøkene.  Om hvordan de bruker Johnnys erfaringer for å gi bøkene realisme og action. Om torpedoer med bor og tang, og om hvordan narkotika og våpen har surnet og hardnet hele gjeng- og krimmiljøet. De to kan også røpe at det kommer en bok til. «Dere er ikke redde for å gi kriminelle tips om hva de kan gjøre og om hvordan politiet jobber da», undrer vi. «He, He. Vi har nok tenkt på det. Kanskje gir vi noen tips vi ikke burde. Nei, vi får bare håpe de kriminelle bruker tiden sin på andre ting enn å lese bøkene våre. Eller, kanskje er det nettopp det de burde. Bruke tiden sin på å lese?».

Det rådet ser det alle fall ut til at de ansatte på Ryen t-baneverksted vil følge.  Når Sigbjørn og Johnny er ferdige stimler de seg rundt dem og alle vil låne bøkene. Vi anbefaler også deg å bli med på Axel og Tobben på jobb i Oslos underverden. Du kan låne bøkene hos oss.

Lambertseter bibliotek samarbeider med Oslo Sporveiers Arbeiderforening på Ryen t-baneverksted om å bygge opp et arbeidsplassbibliotek for de ansatte. Prosjektet er støttet av Nasjonalbiblioteket gjennom Kulturdepartementets satsning på litteratur formidling på arbeidsplasser, Den kulturelle nistepakka.

Sigbjørn Mostue er forfatter og skriver blant annet Fantasybøker for barn og unge. Han er cand.philol med hovedfag i idéhistorie. Han har også tidligere jobbet som redaktør i De norske bokklubbene.

Johhny Brenna er tidligere politispaner og har 20 års erfaring fra Olso politiet. Han har jobber som krimpolitisk rådgiver og har vært reporter/krimekspert for TV2. Han har skrevet bøker om selvforsvar og er hovedperson i Kjetil S. Østlies dokumentarbok Politi & røver.

Til bloggen

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.