Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Oddvar Thorsen E-bøker 28. august 2013

Om fornuftig bruk av e-bøker

Den norske bokbransjen ser endelig ut til å ha tatt inn over seg at det ikke er noen vei utenom e-boka, og  de tre største forlaga planlegger nå å bruke over 100 millioner på å utvikle digitale løsninger i  løpet av det neste året. Selv om jeg er en av de som tror det er et godt stykke igjen til det papirløse samfunnet og at e-bøkas mange påståtte fordeler er en smule oppskrytte, finnes det visse bruksområder hvor e-boka klart overgår den trykte boka.

Den mest innlysende er selvfølgelig når det kommer til plass, eller mangel på plass, som sådan. Som ansatt i en offentlig institusjon som har bestemt seg for å kvitte seg med omtrent 300 000 bøker, har jeg med en viss uro sett hvordan mine egne bokhyller knaker i sammenføyningene i takt med at mitt  bokorienterte messiaskompleks får stadig friere spillerom.

Miljøvennlig?

Et annet aspekt er miljøet. Bøker dras sjelden fram som den store stygge ulven i klimaspørsmålet, men avskoging som følge av papirproduksjon er et stort globalt problem. Nå skal det sies at det også er visse negative sider knyttet til produksjonen av en I-pad, så hvis du er en av de som kjøper ny Ipad hver gang det kommer en ny modell på markedet kan du kanskje se bort i fra dette punktet.

Mer å velge mellom

Publiserig på nett og e-bøker har også åpnet nye dører for en hver forfatterspire som ønsker å prøve seg. Hvor bra dette er med tanke på kvaliteten lar jeg her være et ubesvart spørmål, men som motvekt til en bransje som i stadig større grad utelukkende satser på det de vet selger, er dette et ubetinget gode.

Coelho-svada

Det finnes et fjerde, lite omtalt bruksområde hvor e-boka langt overgår p-boka, og det er når det kommer til å lære språk. Hvis du noensinne har forsøkt å lære deg et nytt språk, er sannsynligheten stor for at du på et eller annet  tidspunkt i løpet av denne tunge prosessen har gitt deg ikast med en bok på det aktuelle språket. Sannsynligheten er omtrent like stor for at dette har resultert i to og et halv kapittel av «El Alquimista»  og en dundrende hodepine (Delvis forårsaket av manglende spanskkunnskaper og delvis som en direkte konsekvens av Coelho-svada).

Genial språklærer

Lite er mer ødeleggende for en god leseopplevelse enn å kontinuerlig slå opp i tunge ordbøker for å få med seg sammenhengen i en bok du i utgangspunktet ikke har lyst til å lese, men  du valgte fordi du mente den burde være overkommelig. Det er her e-boka er suveren. I stedet for å legge en ordbok på skrivebordet kan du legge en ordbok direkte inn i e-boka. Ved et lite tastetrykk får du opp 3-4 mulige oversettelser og kan uforstyrret  fortsette lesingen av litteratur som ikke er skrevet for barn eller er «El secreto» i romanform.

Klar anbefaling

Så, hvis du ligger våken og bekymrer deg for bokhyllenes bæreevne,  avskoging av regnskogen, sultne forfatterspirer eller at du aldri kommer til å lære portugisisk, kan jeg helhjertet anbefale deg å prøve bibliotekets e-bokapp.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.