Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Intervjuer 15. oktober 2013

Starter Norges første og verdens fjerde sakprosafestival

Lørdag 19. oktober åpner Litteraturhuset dørene for Norges første festival for faglitteratur: Norsk sakprosafestival. Les vårt intervju med arrangør Sissel Ringstad om hvorfor vi trenger den og hva hun gleder seg mest til!

Foto: Frank Michaelsen

Sissel Ringstad er prosjektleder for Norsk Sakprosafestival og konsulent i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Kan du fortelle litt om veien dere har gått fram til nå å presentere en sakprosa-festival?

I utgangspunktet så vi på alle litteraturfestivalene i Norge, og tenkte at det var én type litteratur som kom litt  i skyggen: sakprosaen! Sakprosaen er jo stadig utgangspunkt for debatter på litteraturhusene, i media og  den leses (og brukes) mye rundt om i Norge, men noen egen festival har den ikke fått her til lands.

«Om det var noen som skulle gjøre dette, så måtte det være oss.»

Vi som arrangerer er de faglitterære forfatternes organisasjon, og vi tenkte at om det var noen som skulle gjøre dette, så måtte det være oss. Vi søkte penger fra Norsk kulturråd og Fritt Ord, og etter det har vi jobbet siden vårparten med å sette sammen et program.

Hva har måttet til for å få det til?  

Økonomiske midler er viktig, men vel så viktig er at det finnes interesse både blant forfatterne og blant publikum for å lage en hel dag hvor denne typen litteratur er hovedgjesten. Den interessen har vi funnet! Vi har også måtte gjøre et utvalg av bøker, spørsmål og forfattere som viser fram bredden i sakprosasjangeren. Det fine med denne sjangerbetegnelsen er jo at den rommer alt fra dyptgående analyser, kokebøker, leksikonartikler og blogger til raske debattbøker, dokumentarer og tekster som legger seg veldig nært opp til skjønnlitteraturen i virkemidler – og det ville vi vise fram.

«Dette er starten på den fjerde festivalen i verden av sitt slag!»

IMG_3248

Prosjektleder Sissel Ringstad synes det er litt mystisk at ingen har laget en sakprosafestival i Norge før.

Vi kjenner til tre andre festivaler som har såkalt non-fiction-litteratur i verden, en i India, en i Canada og en i Finland. Så, dette er starten på den fjerde i verden av sitt slag! Grunnen til at det ikke har blitt laget før er litt mystisk, kanskje blir sakprosaen sett på som noe smalt? Vi mener jo at det snarere er tvert i mot, det meste av litteraturen som selges i Norge er jo sakprosa.

Hva kan denne dagen tilføre festivalfloraen og litteraturbransjen her til lands?

Vi håper jo at den kan være en arena og en festdag for den saklige litteraturen i alle sine former. Og et av de uttalte målene våre har vært å vise fram hvordan sakprosaen også er en sjanger der forfatterne tar bevisste valg.

Hvilke forventninger har du til selve festival-avviklingen?

Jeg håper og tror at det blir mye publikum, og mange spennende samtaler og foredrag – og at alle i publikum får med seg en idé til et nytt felt de kan fordype seg i, eller en ny bok de kan kaste seg over.

Hva har vært mest utfordrende å få til?

Det har vært en utfordring å få huket tak i de virkelige store, kommersielle suksessene. Det er noen vi har hatt i kikkerten som rett og slett har vært for travle denne høsten, og det lover godt for sakprosaen, at det finnes så store stjerner på den himmelen også.

Delusions-of-Gender

Forfatteren av Delusions of Gender, nevro-psykologen Cordelia Fine, kommer til Fagbokfestivalen på lørdag.

Hva gleder du deg mest til ved festivalen?

Jeg gleder meg til samtalen mellom Märta Tikkanen og Åsa Linderborg om å skrive om mormor, og til nevro-psykologen Cordelia Fine. Hun skriver om forskjellene mellom kvinner og menns hjerner, og hvordan disse forskjellene blir misforstått og gjort større enn de er i populærvitenskapen. Hun er både morsom og veldig smart!

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.